Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cíle na ME? Zahrát si ve Slovinsku, doufají "lvice" po posledním tréninku

Po vydařeném měsíci, kdy český výběr pod vedením trenérky Romany Ptáčkové uspěl v šesti ze sedmi zápasů, uzavřely basketbalistky v pondělí na Královce přípravu na mistovství Evropy. Ve čtvrtek nastoupí již naostro od 14 hodin v Tel Avivu proti Italkám. A přestože na šampionát omlazený tým neodjíždí v roli favoritek, chtějí Češky postoupit ze skupiny B a zabojovat o čtvrtfinálovou letenku do Slovinska. Všechna utkání české reprezentace na ME můžete od čtvrtka sledovat živě na programu ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Lvice o ambicích před odletem na Eurobasket

Již za necelé tři dny odstartují české basketbalistky mistrovství Evropy, na které se kvalifikovaly již popatnácté v řadě. Ve čtvrtečním utkání vyzvou od 14 hodin výběr Itálie, v pátek od 11:15 poměří síly se silnou Belgií. Nejvíce klíčový duel sehrají v neděli v 17:00 proti domácím Izraelkám. Oproti předešlým čtyřem ročníkům by letos české reprezentantky však rády postoupily ze své skupiny B.

Na posledním tréninku před odletem do Izreale proto pilovaly zejména detaily v postupném útoku. Ten je totiž podle asistenta Petra Tremla jejich stále největším nedostatkem. "Na šampionátu chceme hrát rychle a točit hodně hráček. Důraz musíme klást hlavně na obranu. Viděli jsme, jaký úspěch nám přinášel rychlý protiútok, a naopak hrát do postavené obrany není zatím naší nejsilnější stránkou, což je dáno zkušeností hráček," vysvětlil.

Z omlazené dvanáctky reprezentantek se na letošním šampionátu představí premiérově hned pětice hráček. Po absenci podkošové tahounky Julii Reisingerové se navíc musí trenérka Romana Ptáčková možná obejít i bez Veroniky Voráčkové, jež si v posledním utkání se Slovenskem podvrtla kotník, a nad jejím plnohodnotným nasazením tak visí otazník.

Je nám líto, video expirovalo.
Voráčková se zranila, v českém výběru pro ME ale zůstává

Své šesté mistrovství Evropy absolvuje rozehrávačka Tereza Vyoralová. "Podle mě ta skupina je hratelná, takže určitě chceme postoupit. Ten jeden zápas je pak zápas o všechno. Myslím si, že můžeme překvapit a vydat se pak do Slovinska," prozradila devětadvacetiletá opora mistrovského ZVVZ USK Praha.

"Máme super partu, dokážeme si vyhovět a jde to vidět i na hřišti. V přípravných zápasech se role tahounky zhostil vždycky někdo jiný. Bude to hlavně o obraně a v útoku se v každém zápase může chytnout někdo jiný," řekla křídelnice Simona Sklenářová, která se na vrcholné akci v ženské kategorii představí poprvé.

Fungující chemii v týmu potvrdila i Vyoralová. "Poslední Evropy nebyly ideální, končily jsme ve skupině. Latos máme jiné ambice. Nebudeme nejvyšší tým, každá hráčka musí odvést tisíc procent," upozornila.

Do čtvrtfinále, které hostí již jen slovinská Lublaň, postupují automaticky vítězové čtyř skupin. O následná místa bojují vždy druhý se třetím v protějších skupinách daných měst. "Rádi bychom se přesunuli do Slovinska. Víme ale, že je to opravdu těžké, protože druhá skupina v Tel Avivu je velmi silná. Nejedeme tam, abychom prohrávali a sbírali jen zkušenosti. Jak znám české týmy, překvapení umíme," dodal asistent reprezentace Treml.

Přímé přenosy utkání českého výběru vysílá živě i Česká televize. První duel s Itálií můžete sledovat již od 13:45 na ČT sport či ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články