Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hruban: Nemáme se za co stydět. Takovou rozlučku s turnajem bereme

Čeští basketbalisté se rozloučili s Eurobasketem osmifinálovou porážkou, ale odcházeli se vztyčenou hlavou. Proti Řecku podali jeden z nejlepších výkonů na turnaji. Podle kapitána Vojtěcha Hrubana se tým nemá za co stydět, důvody vyřazení na začátku play-off podle něj nespočívaly v závěrečném utkání, ale spíše v tom, co se událo v posledních týdnech a na začátku turnaje.

Vojtěch Hruban v zápase s Řeckem
zdroj: ČTK/DPA

"Dokázali jsme to zvrátit, odehráli jsme poslední dobrý zápas. Měsíc zpátky bychom takový průběh nebrali, ale tak to někdy chodí. Věcí, které jsme řešili okolo – zranění, virózy –, bylo toho moc," prohlásil bezprostředně po zápase s Řeckem.

Problémy s nemocemi a zraněními, mezi nimiž bylo nejvýraznějším dva týdny před startem turnaje zranění kotníku na pravé noze lídra Tomáše Satoranského, snížily šance týmu na lepší výsledek než konečné 16. místo.

"V jednu chvíli jsme trénovali v sedmi osmi lidech. Na přípravě a jak jsme vstoupili do turnaje, to bylo hrozně znát," přiblížil Hruban.

"I prohry v kvalifikaci o mistrovství světa nepřidaly a najednou se šlo do turnaje v mentálně ne dobrém rozpoložení. Díky bohu jsme se dokázali sebrat, postoupit ze skupiny, a nakonec odehrát velice slušný zápas, kdy jsme měli šanci vyhrát proti top 3 týmu Evropy. Ukázalo se, že jsme na turnaji měli na víc, ale tak to někdy chodí," doplnil Hruban.

Souboj s Řeky příliš brzy

Češi proti Řecku nezačali šťastně, favorit šel do desetibodového trháku, ale první čtvrtina nakonec skončila remízou a Češi pak vedli v poločase a ještě před závěrečnou částí.

"Nemáme se za co stydět. Šlo to až do koncovky, měli jsme šanci vyhrát. Nakonec trefili dvě tři trojky a Janis (Antetokounmpo) ukázal, jaký je hráč. Jestli se máme takovým zápasem rozloučit s turnajem, tak to bereme. Skončili jsme o nějakou fázi dřív, než jsme chtěli, ale to je zaviněné začátkem," podtrhl český kapitán.

Taktika nechat střílet všechny ostatní kromě Antetokunmpa podle Hrubana českému týmu dlouho vycházela.

"Hráli pořád do plných, hlídali jsme si obranný doskok, který nám jakžtakž vycházel. Samozřejmě mají velké hráče, takže to bylo těžší. Dokázali jsme se jim ale vyrovnat v agresivitě až do půlky čtvrté čtvrtky, kdy se opravdu hodně přitvrdilo. Přestože to v jednu chvíli bylo docela ragby, na fauly to bylo 0:6. Tak to prostě někdy je. Když jeden tým hraje agresivněji, druhý sbírá fauly. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. Na konci byli lepší," doplnil Hruban.

Budoucnost? Hruban ještě nekončí

Jaká bude ještě budoucnost současného jádra týmu, které se po historickém šestém místě na mistrovství světa v Číně v roce 2019 loni dostalo i na olympijské hry v Tokiu, je podle něj zatím předčasné říkat.

"Samozřejmě je pravda, že z toho jádra, které hraje spolu dlouho, už nikomu není pětadvacet. Čas se nezastaví. Je dost možné, že to byl opravdu úplně poslední zápas téhle party na velkém turnaji," podotkl Hruban. "Já počítám s tím, že přijedu na další okna kvalifikace o mistrovství světa a pak se uvidí," dodala letní posila celku Londýn Lions.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články