Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Balvín: První zápas jsme prohráli i v kvalifikaci na olympiádu a dostali jsme se z toho

Čeští basketbalisté před rekordní návštěvou na zápase české reprezentace 10 992 diváků neprožili v pražské O2 areně vítězný vstup do mistrovství Evropy. Za hlavní důvod porážky s Polskem 84:99 pivot Ondřej Balvín označil obranu, která se podobně jako v duelech před šampionátem výběru kouče Ronena Ginzburga nedařila. Přímý přenos duelu se Srbskem sledujte od 17:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Ondřej Balvín
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Myslím, že taková atmosféra na mužský basket v Česku nikdy nebyla. Příjemně mě překvapila. Jestli se nepletu, tak se pokořil rekord z Pardubic, když jsme hráli proti Rusku. Moc děkuju fanouškům a omlouvám se. Budeme bojovat dál," řekl Balvín. Dosavadním rekordem bylo 8438 diváků na duelu s Ruskem z 13. září 2018 z kvalifikace mistrovství světa. Maximum by se ale mělo opět posunout v sobotu při duelu proti Srbsku.

"Bohužel jsme nezvládli situace, které jsme si chtěli hlídat. Zase je problém, že jsme dostali skoro sto bodů. A s tím se těžko vyhrává zápas. Musíme zvednout hlavu, tohle se nám stalo i minulé léto při kvalifikaci na olympiádu. První zápas jsme prohráli, pak jsme byli schopní se zvednout a dostat se z toho. Teď je důležitý další zápas, v kterém musíme předvést jinou hru," řekl Balvín a připomněl prohru s Tureckem v kanadské Victorii, po které výhrami nad Uruguayí, Kanadou a Řeckem basketbalisté postoupili poprvé v historii samostatné české reprezentace na olympijské hry.

Bez zlepšené obrany ale podle 217 centimetrů měřícího pivota další úspěchy nepřijdou. "Je problém, že jsme měli zraněné hráče, kteří hrají důležité minuty. Když byli mimo, bylo těžké se v tomhle semknout. Fakt nevím, přijde mi, že někdy děláme školácké chyby. Ale to nejde za jedním hráčem, ale za celým týmem," řekl s připomínkou, že ve velké části finální přípravy chyběli Tomáš Satoranský, Vít Krejčí a Jaromír Bohačík.

"Všichni jsme to viděli, sto obdržených bodů není vizitka, kterou bychom chtěli mít. Byli jsme v některých situacích pozdě. Také respekt Polákům. Některé střely, které nám cákly přes skvělou tvrdou obranu, byly velké. To zase člověk musí respektovat, takový je basket," uvedl Balvín.

Polsko vládlo v utkání v tuhých soubojích i pod koši a na doskoky vyhrálo 36:24. "Basket je tvrdý sport. To je na rozhodčích, jakou hru pustí. Pouštěli tvrdou hru, je jen na nás, jak my se s nimi loktujeme," uvedl s pěti doskoky nejlepší český hráč.

Kouč Ronen Ginzburg prostřídal ve hře jedenáctku hráčů a do hry nezasáhl jako jediný David Jelínek. S výjimkou Martina Kříže (6:11) se ostatní hráči nedostali pod 14 odehraných minut. "Tohle je Nenovo rozhodnutí. Snaží se dělat co nejlepší věci pro tým, co se střídání týče. Když si myslí, že když bude mít větší rotaci, bude to lepší pro tým, tak tomu věří. Samozřejmě někdy to není jednoduché, když člověk hraje míň minut a je střídaný. Ale zase každý trenér má svůj styl, který si připraví na zápas. A jestli tohle byla Nenova taktika, tak se prostě držel svého plánu," prohlásil Balvín.

Ocenil Satoranského, který se dva týdny po výronu kotníku dokázal připojit zpět k týmu a bojovat hned od začátku turnaje. "Je to srdcař, který se snaží dělat co nejvíc pro tým. Každá jeho minuta na hřišti pomohla. Sice neskóroval, ale organizoval hru, rozdával asistence. Zase byl důležitý pro tým," konstatoval Balvín.

Porážku s Polskem bere jako velkou komplikaci v boji o čtyři postupová místa ze šestičlenné skupiny. "Teď hrajeme proti favoritům naší skupiny Srbům a pak máme tři nesmírně důležité zápasy. Musíme se na ně připravit, protože se sto body na zápas nemůžeme vyhrát," prohlásil Balvín, podle něhož nemá tým v sobotu se Srby co ztratit.

"Musíme se dát dohromady, mentálně se vyladit na ty další zápasy. Neříkám, že vypouštíme zápas se Srby, ale také respektujeme, jakou mají sílu. My můžeme jen překvapit a budeme se snažit držet našeho motta: 'Rvi se jako lev.' Už proti větším favoritům jsme dokázal hrát skvělý basket a dostat se s nimi do koncovky. Věřím, že to bude teď to samé a navnadíme se na další tři extrémně důležité zápasy," dodal Balvín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články