Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Největší hvězdy a favorité Eurobasketu 2017

Kluž - Česká basketbalová reprezentace dnes vstupuje do 40. mistrovství Evropy v rumunské Kluži soubojem s domácím výběrem. Kanál ČT sport a web ctsport.cz ho vysílá od 19:20. Rumunská soupiska zrovna neoplývá hvězdami mezinárodního formátu, ale fanoušci v Kluži, Helsinkách, Tel Avivu a Istanbulu se na výkony velkých basketbalových osobností můžou rozhodně těšit.

Tomáš Satoranský v utkání s Tureckem
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Asi nejsilnější sestavu podle jmen dali dohromady opět Španělé, kteří jsou pro mnohé experty největšími adepty na obhajobu zlata. Zapomenout se nesmí na Litevce, kteří hráli dvakrát po sobě ve finále a v kádru mají kromě euroligových opor tři hráče se zkušenostmi z NBA. Hodně omluvenek posbíral francouzský kouč Vincent Collet, ale i tak budou Francouzi v užším okruhu favoritů. Domácí prostředí tradičně svědčí Turkům a počítat se musí také se stříbrnými olympijskými medailisty Srby.

Přítomnost a konfrontace basketbalistů se zkušenostmi z NBA a euroligových hvězd dodává šampionátům každé dva roky mimořádnou atraktivitu. Mezi dychtivě očekávanými osobnostmi by neměl zapadnout ani český rozehrávač z Washingtonu Tomáš Satoranský. Tady je výběr dalších zvučných jmen, která by měla na šampionátu zazářit.

Bogdan Bogdanovič – Srbsko (skupina D)

Bogdanovič patří k lídrům srbského výběru už několik let, nicméně při absenci opor jako Teodosič, Bjelica nebo Raduljica bude trenér Džordževič na 25letého křídelníka Fenerbahce významně spoléhat. Vždyť už v olympijském Riu Srby dotáhl ke stříbru a ve skvělých výkonech pokračoval i v této sezoně. S Janem Veselým se v květnu radoval z triumfu v prestižní Eurolize. Bogdanovič kromě toho, že bodově prožil nejlepší euroligovou sezonu (14,6 bodu na zápas, 57 % úspěšnost střelby), tak se definitivně usadil v elitní společnosti tahounů evropských palubovek. Jeho přednosti – přímočarost, dravost a přesná střelba. 

Bogdan Bogdanovič
zdroj: AP autor: Michel Euler

Luka Dončič - Slovinsko (skupina A)

Jestli jste ještě o 18letém slovinském supertalentu neslyšeli, tak po ME byste jeho jméno měli důvěrně znát. A příští rok pro jistotu sledujte nejvyšší příčky draftu NBA. O Dončičovi se totiž hovoří jako o nejlepším evropském basketbalistovi 21. století. Nebývá zvykem, že by se od debutantů na seniorských turnajích čekala nějaká klíčová úloha, ale Dončič je výjimkou. Se zkušeným Goranem Dragičem můžou Slovince určitě přiblížit bojům o medaile. Dončič ještě nebyl plnoletý a už se prosadil v našlapané sestavě Realu Madrid. Například v Eurolize v průměru strávil na palubovce 20 minut. V 18 letech oplývá komplexní basketbalovou výbavou. "Na svůj věk je nesmírně vyzrálý i po mentální stránce. Společně s jeho uměním, je to pro tým úžasná kombinace," prohlásil na Dončičovu adresu dlouholetý slovinský reprezentant Boštjan Nachbar. 

Pau a Marc Gasolovi – Španělsko (skupina C)

Evropský šampionát spolu vyhráli dvakrát, mají i titul mistrů světa z Japonska 2006 a zahráli si i ve dvou olympijských finále. K tomu přidejte ohromnou porci zkušeností z těžkých zápasů NBA. Bratrský podkošový tandem Gasolů už přes dekádu udává rytmus hry španělské reprezentace. Představují ohromnou jistotu na obou koncích palubovky, a i když nepatří mezi atletické supermany, umí na sebe strhnout pozornost a rozhodnout velké zápasy. Vzpomeňme třeba na památný výkon Paua v semifinále posledního Eurobasketu, kdy 40 body pokořil domácí Francouze. Přestože Španělům chybí řada opor zlaté generace, s dvojicí P+M patří vždy k hlavním aspirantům na titul.

Kristaps Porzingis – Lotyšsko (skupina D)

Od basketbalového jednorožce očekávejme velké věci. Jedná se o Porzingisovu první velkou seniorskou akci, a jestli na ní ukáže záblesky svých výkonů z dresu newyorských Knicks, mají se fanoušci opravdu na co těšit. Na 20letou čtyřku draftu nejprve hleděli nároční příznivci Knics nedůvěřivě skrz prsty. "Tenhle vyzáblý čahoun má představovat klubovou budoucnost?" Má. Porzingis si totiž publikum v Madison Square Garden rychle získal, když naplno ukázal svůj potenciál a basketbalový rejstřík. Na to, že měří 221 centimetrů, má velmi dobrý driblink a nebojí se střelby ze střední a tříbodové vzdálenosti. Proto je velmi těžké ho bránit a pod vlastním košem se také umí obracet – letos hrál v základní části NBA s průměrem dvou bloků na zápas. Lotyši měli i bez něj velmi slušný tým, jeho přítomnost na ME z nich dělá černé koně turnaje. Pokud by se Lotyšsko střetlo s českým týmem, potkal by se také se svým někdejším parťákem ze Sevilly Tomášem Satoranským.

Kristaps Porzingis
zdroj: AP autor: Kathy Willens
Zdroj
ČT sport, fibaeurope.com, euroleague.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články