Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Konvalinka končí v Kolíně, byl na stáži v Barceloně a chystá se na Univerziádu do Číny

Po vypadnutí v předkole play-off basketbalové ligy s USK Praha se vedení kolínského celku nejspíš rozloučí s trenérem Adamem Konvalinkou. Pro pětatřicetiletého kouče to byla první zkušennost v roli hlavního kouče, která ale brzy skončí. "Sice jsme dostali klub do evropského poháru, ale sezona úspěšná nebyla. Nyní řešíme varianty, jak se dohodnout na ukončení smlouvy," řekl v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT sport kouč, jenž má dva akademické tituly.

Je nám líto, video expirovalo.
Konvalinku na stáži v Barceloně překvapil trenér

Mladý trenér, který se basketbalu musel vzdát v patnácti letech pro zranění kolena, však stále pracuje na svém vzdělávání. Jako první Čech například absolvoval trenérskou akademii při bělehradské univerzitě a nedávno byl také na stáži v Barceloně.

Jak se dostal ke studiu na bělehradské univerzitě? Poměrně jednoduše. "Přihlásil jsem se do on-line kurzu a pak z toho bylo devítiměsíční studium on-line. Součástí byly i přednášky euroligových trenérů – vše on-line – ale ohromně mi to otevřelo oči. Těch přístupů, variant a možností, které čekají za hranicemi, je hodně. Je to ohromný objem informací, které dokáží zprostředkovat spoustu věcí," komentoval devítiměsíční zkušenost.

Nedávno také absolvoval stáž u týmu Barcelony, kde hrají také čeští basketbalisté Jan Veselý a Tomáš Satoranský.

"Díky té akademii se mi podařilo zkontaktovat hlavního trenéra Barcelony. Takže jsem se mohl zúčastnit se i několika tréninků a měl možnost vidět, jak to mužstvo funguje," vysvětluje Konvalinka s tím, že ho nejvíc zaujalo, jak se litevský kouč Šarunas Jasikevičius měnil. "Na tréninku byl oproti utkání velmi klidný."

Z českých hvězd v týmu Barcelony se setkal nakrátko jen s Tomášem Satoranským. "Známe se z předchozích let, ale času bylo málo. Tak jsme se jen pozdravili a prohodili pár vět. Pro větší sezení a rozbory nebyl čas, protože program Barcelony je nabitý," vysvětloval kolínský trenér.

Věc, která jej hodně překvapila, byla komunikace trenéra s hráči při zápase. "S každým se bavil jiným jazykem, S Litevcem litevsky, s Čechy anglicky, se Španěly španělsky. To není obvyklé a nepřijde mi to úplně dobře, protože si myslím, že by to mělo být v jednom jazyce, aby všichni rozuměli, o co se jedná. Ale Jasikevičius má respekt. Je to trenér, za nímž jsou výsledky," vybavuje si Konvalinka.

Teď se podívá s akademickým výběrem na Univerziádu do Číny, kde dělá asistenta bývalému reprezentantovi Luboši Bartoňovi. "Akce se koná na přelomu července a srpna a v základní skupině nás čeká i americký tým, takže motivace určitě nebude problém. Naším hlavním cílem bude zapracování mladších hráčů s nějakým potenciálem do týmu pro příští roky," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články