Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jen s jednou rukou se dostal do univerzitní ligy a chce do NBA

Je mu osmnáct, ke dvěma metrům mu scházejí jen čtyři centimetry a sní o NBA. Jenže to má háček. Hansel Emmanuel, který se narodil v Dominikánské republice, má jen jednu ruku. Přesto bude v příští sezoně hrát v NCAA za Northwestern University.

Hansel Emmanuel
zdroj: Reuters autor: Gary A. Vasquez

O levou paži, z níž mu zůstal jen krátký pahýl, přišel v šesti letech, když s kamarádem lezli na zeď a ta na něho spadla. Byl pod ní téměř dvě hodiny a paži už se lékařům nepodařilo zachránit a museli mu ji amputovat.

Už v té době chtěl hrát basketbal, který jeho otec hrál profesionálně v Dominikánské republice. Ovšem trvalo mu několik let, než se se ztrátou ruky vyrovnal. "Nechtěl jsem nic dělat. Nemohl jsem si ani zavázat tkaničky, otevřít láhev s vodou," vzpomíná Emmanuel nyní.

Potom si ale řekl, že to dokáže. Nekonečné hodiny strávil tréninkem střelby jednou rukou na koš. Naučil se ovládat tělo, našel rovnováhu narušenou ztrátou končetiny. Dělal všechno pro to, aby se stal profesionálním basketbalistou, i když jeho otec tomu nebyl příliš nakloněný. "Nechtěl, abych zažil zklamání, které by mohla marná snaha přinést," dodal Emmanuel.

Ale jemu se dařilo. Jeho hra i úspěchy se díky mainstreamovým médiím dostaly i do USA a Moises Michell, trenér floridské Life Christian Academy, ho před dvěma lety vzal do týmu.

Jeho příběhu i dovednosti si všimly i legendy NBA. Kyrie Irving přišel na jeho za zápas a po něm se s ním nechal vyfotografovat. Uznání mu veřejně vyjádřil i legendární Shaquille O'Neal.

"Přál bych si, aby lidé pochopili, jak těžké to Hansel Emmanuel má, když jednou rukou přehrává nejlepší středoškolské hráče," řekl O'Neal.

Mladý Dominikánec sní o tom, že bude prvním basketbalistou, který si zahraje NBA. Nyní je čtvrtým hráčem, který se s jednou rukou dokázal dostat do Univerzitní ligy.

Před ním to byli byli Kevin Laue (2,10 m vysoký centr, který měl rekord 20 bloků za zápas v roce 2009), Grant Dykstra, který jako dítě přišel o ruku a po 16 operacích měl v NCAA II průměr 17 bodů a 5,5 doskoku, a posledním byl Zach Hodskins, jenž hrál za floridskou univerzitu.

Zdroj
marca.es

Hlavní zprávy

Nejčtenější články