Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jelínek se stal v Andoře střeleckým rekordmanem klubu. Je skvělé zanechat takovou stopu, říká

Po cesotvání Evropou se zabydlel v andorském klubu a co víc, už se v něm zapsal do historie. Český basketbalista David Jelínek se po pěti letech působení v Andoře stal střeleckým rekordmanem klubu. Třicetiletý hráč sice neodvrátil v posledním duelu španělské ACB Ligy porážku s Obradoriem 51:79, ale o bod v něm překonal dosavadní maximum Connera Henryho a s 1459 body je nyní nejlepším střelcem v dějinách klubu.

Basketbalista David Jelínek ve službách Andorry
zdroj: ČTK/EFE autor: JuanJo Martín

"Kvůli tomu, že se zápas tak nevydařil, to člověk prožíval trochu jinak. S odstupem si to ale uvědomuji víc a je skvělé, když můžete někde zanechat takovou stopu. Lidé si to budou pamatovat a vaše jméno nějakou dobu přetrvá, než se zase najde někdo, kdo vás překoná. Je to úspěch, který časem ocením ještě víc," řekl Jelínek.

Zatímco v minulých čtyřech letech se Andorra vždy umisťovala v první desítce nejvyšší španělské soutěže, v tomto ročníku doplatila nejen na specifický program, ale i herní výpadky po nákazách koronavirem. Aktuálně jí patří po pěti porážkách za sebou až 13. místo. "Je to specifická sezona a bylo náročné se vracet po koronaviru. Tím, že jsme zpočátku neměli tolik sil a nebyli na požadované úrovni, stálo nás to nějaké pozice. Do května se tak musíme snažit zlepšit úspěšnost střelby a jako tým stát za svým cílem," uvedl Jelínek.

Na koronavirová opatření pak tým doplatil i co se týče divácké podpory. "Myslím, že kdybychom měli plnou halu jako v minulých letech, byli bychom schopní s jinými soupeři vyhrát. Možná i s Realem nebo Barcelonou. Publikum u nás dělá hodně a v některých zápasech nám prostě chybí," netajil Jelínek.

Sám byl proto s ohledem na všechny aspekty se svou výkonností v sezoně spokojený. "Není to úplně nejlepší rok a nemám tak úspěšnou střelbu jako vloni, ale když vezmu všechny výkyvy, přestávky kvůli koronaviru, zranění a další věci, není to zase kdovíjak špatné," řekl český basketbalista.

Díky tomu, že má s klubem uzavřený kontrakt i na další sezonu, budoucností se příliš nezabývá. Pro odchovance Brna, který hrál také v Polsku, Rusku nebo Turecku, je Andorra vůbec jeho nejdelším zahraničním angažmá v kariéře. "Líbí se mi tu a mám to zde zažité. Kdyby samozřejmě byla možnost v rámci věcí, které by se člověku líbily, tak bych nad tím možná uvažoval, ale že bych měl teď v hlavě myšlenky odejít, to ne," ujistil Jelínek.

Prostředí specifického státečku mezi Španělskem a Francií, jehož klub pak spadá do prestižní ACB Ligy mu vyhovuje. "Není tu moc rozdílů. Tím, že Andorra spadá částečně pod Francii a částečně pod Španělsko, je podobná oběma zemím. I Francouz, kterého máme v týmu, se ani nemusí moc přizpůsobovat, protože tu spousta lidí mluví francouzsky. Na cestování je to sice horší, protože všechna letiště jsou dvě a půl hodiny od Andorry, ale co se například týče jídla, je to podobné francouzské a španělské kuchyni," dodal čerstvý rekordman místního celku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články