Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hráčky USK načaly novou euroligovou sezonu výhrou v Orenburgu

Basketbalistky USK Praha vstoupily do nového ročníku Evropské ligy výhrou 83:78 na palubovce Orenburgu. Proti ruskému účastníkovi kvalifikace vedly až na 19 sekund celý zápas, nejvíce o 18 bodů. Velkou měrou k tomu přispěla nová posila Alyssa Thomasová, která byla s 21 body a 15 doskoky nejlepší hráčkou zápasu. Basketbalistky KP Brno prohrály na úvod Evropského poháru FIBA na palubovce Miškovce 59:77

Kateřina Elhotová z USK Praha
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Trenérka Natália Hejková se obávala, jak si její nový tým v prvním těžkém utkání sezony povede, ale Pražanky měly raketový nástup a už v první čtvrtině získaly náskok 18 bodů. Těžily zejména z rychlého přechodu do útoku, k čemuž pomáhala pohyblivá pivotka Thomasová.

Jenže pak domácím hráčkám pomohly dvě rychlé trojky Sandry Ygueravideové, zhruba šestiminutovou pasáž vyhrály 26:7 a šly ve druhé části do vedení. To ale české mistryně získaly okamžitě zpět a po zbytek zápasu si zkušeně udržovaly těsný náskok. V koncovce sice soupeř tlačil, ale Pražanky drama nedovolily.

"Vyhrály jsme díky skvělému začátku a díky tomu, že jsme se po nevydařené druhé čtvrtině dokázaly vrátit do správných kolejí a zápas zakončily tak, jak jsme ho začaly," řekla Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
USK si z Orenburgu přiváží vítězství

Vedle Thomasové se v dobrém světle ukázaly i další nové posily. Valériane Ayayiová k 11 bodům přidala i šest doskoků a sedm asistencí. Tým dobře dirigovala i rozehrávačka Teja Oblaková, hodně vidět byly i české reprezentantky. Alena Hanušová dala 15 bodů, Kateřina Elhotová přidala 14.

"Jsme spolu jen tři týdny a tohle byla pro nás první těžká prověrka. Takže je hodně důležité, že jsme tu vyhrály. Zvláště po té dlouhé cestě," uvedla Hanušová. "Rozhodující bylo, že jsme hrály jako tým. Podílelo se na tom bodově hned několik hráček. A i v obraně jsme měly dobré momenty," dodala.

Další zápas sehraje USK za týden v italském Schiu. Doma se v Evropské lize představí poprvé 7. listopadu proti Bourges.

KP Brno si připsalo úvodní porážku

Basketbalistky KP Brno prohrály na úvod Evropského poháru FIBA na palubovce Miškovce 59:77. Moravský celek utrpěl první soutěžní porážku v sezoně, v domácí ligové soutěži po pěti zápasech drží stoprocentní bilanci.

V Maďarsku měl ale v celém zápase navrch soupeř, který těžil zejména z výškové převahy a statistiku doskakování ovládl v poměru 45:30. Úspěšná v tom byla zejména konžská pivotka Chanel Mokangová, autorka 18 bodů a 13 doskoků, ještě o bod více dala americká rozehrávačka Shatori Walkerová-Kimbroughová.

V brněnském dresu si po devíti bodech připsala podkošová hráčka Ludmila Dundáčková, jež přitom hrála jen necelých pět minut, a americká rozehrávačka Jasmine Gillová.

Naděžda Orenburg - ZVVZ USK Praha 78:83 (14:30, 39:43, 59:69)

Nejvíce bodů: Jonesová 19, Ygueravideová 18, Maigaová 15 - Thomasová 21, Hanušová 15, Kateřina Elhotová 14, Režanová 12 Ayayiová 11. Fauly: 23:17. Trestné hody: 20/10 - 28/18. Trojky: 8:3. Doskoky: 34:41.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články