Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Houston chce konkurovat šampionům, získal rozehrávače Paula

Houston - Přibude basketbalistům Golden State a Clevelandu rival v boji o titu v NBA? Generální manažer Houstonu o tom nepochybuje. Rockets totiž posílil jeden z nejlepších rozehrávačů ligy Chris Paul výměnou za sedm hráčů a utvoří hvězdné duo s obávaným střelcem Jamesem Hardenem.    

Chris Paul
zdroj: AP autor: Carolyn Kaster

"V NBA je to nyní závod ve zbrojení a buď se do něj zapojíte, nebo stojíte opodál," řekl generální manažer Houstonu Daryl Morey. "Cítíme, že když dáme dohromady Jamese Hardena a Chrise Paula, dá nám to dostatečnou sílu na to, abychom proháněli nejsilnější celky. Srovná nás to s nimi," dodal.

Clippers přišli o svou největší hvězdu, ale získali sedm nových hráčů. Ti by měli vzniklou mezeru zacelit i na dalších pozicích. Konkrétně přišli první rozehrávač Houstonu Patrick Beverley, střelci Lou Williams se Samem Dekkerem, pivoti Montrezl Harrell s Kylem Wiltjerem a také Darrun Hilliard s DeAndrem Ligginsem, které musel Houston vykoupit z Detroitu a Dallasu, aby je mohl zařadit do výměny. Clippers navíc dostanou od Houstonu i právo v prvním kole draftu pro příští rok.

Dvaatřicetiletý Paul patří k nejlepším rozehrávačům NBA. Čtyřikrát byl zvolen do nejlepší pětky soutěže, třikrát do druhé pětky a devětkrát do Utkání hvězd, přičemž v roce 2013 si z něj odnesl i cenu pro nejužitečnějšího hráče. V roce 2006 se stal nováčkem roku poté, co ho jako čtyřku draftovalo New Orleans. Do Los Angeles přestoupil v roce 2011.

Celkem má v NBA odehráno 910 utkání s průměry 18,7 bodu, 9,9 asistence a 2,3 zisku na zápas. S americkou reprezentací dvakrát vyhrál olympijské hry.

Clippers riskovali, že kdyby na nabídku výměny nepřistoupil, mohl by o Paula přijít bez náhrady. Basketbalista měl totiž možnost vykoupit se z posledního roku smlouvy. V Houstonu podepsal smlouvu na pět let s příjmem 205 milionů dolarů (4,7 miliardy korun).

V Houstonu sice kvůli výměně přišli o podstatnou část kádru, ale zároveň věří, že bude Paulův příchod lákadlem pro volné hráče, aby přijali nabídku Rockets i za menší peníze, než budou nabízet jiné týmy. "Můžou si říct, tady sice můžu vydělat dost peněz, ale v Houstonu můžu mít šanci na mistrovský prsten. Je velký rozdíl, když jdete na trh s volnými hráči v takové situaci," řekl Morey.

Radost má i trenér Mike D'Antoni, i když ho mrzí, že musel obětovat Beverleyho. "Trénoval jsem zhruba 160 hráčů v lize a Beverley patří mezi pět nejlepších, co se týká toho, jaké do toho dává srdce. Ale Chris Paul je Chris Paul. Posledních deset let ho považuji za nejlepšího rozehrávače, tedy než jsem poznal Jamese Hardena, takže je skvělé mít je teď v týmu oba," dodal D'Antoni.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články