Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ginzburg k Ukrajině: Mám pocit, že žiju v roce 1939 před druhou světovou válkou

Kouč národního týmu basketbalistů Ronen Ginzburg, působící v ukrajinském týmu Prometej, opustil s klubem zemi už minulý týden a usídlil se s ním na soustředění v Nymburku. Po ruském útoku je jasné, že s ním zůstane v Česku i po reprezentační přestávce. Podle něj se hrozba válečného konfliktu nezdála být pro tamní obyvatele reálná, ale další vývoj je jako noční můra.

Trenér Ronen Ginzburg během utkání proti výběru USA
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

"Když o tom čtu zprávy, mám pocit, že žiju v roce 1939 před druhou světovou válkou. Je to hrozné. Věřím, že Evropa situaci vyřeší. Ale jeden chlápek, Putin, chce vrátit Sovětský svaz. Když ho nikdo nezastaví, začne Ukrajinou a půjde dál do Pobaltí, a když to přeženu, tak se může vrátit i do Čech. Když vidím, co se děje, přijde mi to jako zlý sen. Opravdu jako v roce 1939," řekl Ginzburg při přípravě na kvalifikační utkání s Bulharskem.

Jeho klub Prometej už týden pobýval v Česku. "Hned mě napadlo, že to proberu s prezidentem klubu (Volodymyrem Dubynským) a řekl jsem mu, že se musíme přesunut jinam v Evropě, abychom byli v bezpečí. K Česku mám blízký vztah a bylo pro mě jednoduché zvolit, že tam vezmu náš tým. Po té myšlence se to odehrálo velmi rychle," popsal Ginzburg.

Jiné varianty ani nezvažoval. "Možností bychom měli víc. Třeba Izrael, ale i další země. Česko už ale beru tak, že je to můj domov. Znám v Nymburku každého, takže to pro nás bylo to nejlepší řešení," uvedl Ginzburg, který v říjnu 2020 získal i české občanství.

Prometej tak bude hrát ve čtvrtek 3. března duel osmifinálové skupiny F Ligy mistrů s Kluží v Nymburku a o šest dnů později proti Oostende v Praze na Královce. Ginzburg doufá, že by i tam mohl mít ukrajinský klub diváckou podporu. Ukrajinci pracující v Česku tradičně chodí podporovat své krajany, navíc bude lákat i úspěšný kouč, který dovedl samostatnou českou reprezentaci loni poprvé v historii na olympijské hry v Tokiu.

Účast fanoušků přímo z města Kamjanske či okolí ale bude velmi složitá. "Vím, že prezident klubu chtěl vypravit na zápasy letadlo s fanoušky z Ukrajiny, jenže komplikovaná situace to nejspíš nedovolí," vysvětlil Ginzburg. V týmu má pět Američanů a jednoho Chorvata, zbytek tvoří Ukrajinci. "Někteří hráči odjeli reprezentovat Ukrajinu, další měli volno a potom se zase vracíme do Čech," přiblížil.

Před odletem z Ukrajiny ještě situace nebyla tak dramatická. "Lidi nevěřili tomu, že se stane něco vážného. V našem městě, v Dnipru ani v Kyjevě. Odehrávalo se to to jen na východě v Doněcku. V posledních dnech, když jsem si volal s tamními lidmi, tak už cítili, že to asi bude horší a je to nebezpečí větší, než se zdálo minulý týden," pokračoval osmapadesátiletý kouč.

Konflikt podle něj zasáhne negativně i klub. "Je to celkově velké zklamání. Basketbal je teď na Ukrajině znovu na vzestupu. Nejsem tím, kdo by to měl soudit, ale přestane rozvoj země, tak to zase upadne," podotkl Ginzburg.

Ruská agrese může poznamenat i celý ukrajinský sport. "Sport na Ukrajině se celkově v poslední době zvedá. Basketbal, fotbal a všechno. Tohle je ale špatné. Zrušily se nějaké velké mezinárodní zápasy... Sport tím samozřejmě utrpí," dodal basketbalový kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články