Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dva zápasy, dva odlišné styly. Basketbalisty čeká v kvalifikaci Lotyšsko a Japonsko

Bělehrad - Na české basketbalisty čeká v kvalifikaci o olympijské hry těžký úkol. Během 24 hodin musí přepnout z evropského stylu Lotyšska na asijský basketbal Japonců. Asistenti trenéra Ronena Ginzburga Lubomír Růžička a Pavel Beneš už několik týdnů sbírají informace, aby hráčům přípravu na soupeře co nejvíce zjednodušili. Přímý přenos utkání Lotyšsko - Česko sledujte v úterý od 20:50 na ČT sport a našem webu, středeční duel s Japonskem přinese ve stejný čas kanál ČT 2 a rovněž náš web.

Tomáš Satoranský v utkání s Lotyšskem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Zatímco Růžička je specialistou na Lotyšsko, Beneš se zaměřuje hlavně na Japonsko. I kvůli tomu, že před rokem tam vedl český reprezentační B-tým ve třech přípravných zápasech. "Hlavní rozdíl mezi Lotyšskem a Japonskem je v pojetí basketbalu. Japonci hodně mění zónové obrany. Hrají atypicky, hodně clon a dobrý pohyb bez míče. Lotyši jsou klasický baltský tým. Houževnatí, vynikající střelci a hrají disciplinovaně," řekl.

"Do Ria postupuje jen vítěz. A my se chceme dostat co nejdál, abychom byli co nejblíže tomuto kroku. Proto nám povinnost velí snažit se vyhrát ve skupině oba zápasy, abychom se Srbsku vyhnuli v semifinále a narazili na něj až v případném finále. Musíme jít zápas od zápasu. Když dobře vstoupíme do turnaje, může nám to dodat sebevědomí," dodal.

Prvním soupeřem budou v úterý Lotyši, se kterými se Češi utkali dvakrát na loňském mistrovství Evropy. V základní skupině s nimi prohráli 65:72, ale v duelu o 7. místo jasně triumfovali 97:70.

"V prvním utkání nám nešla střelba proti jejich zóně. To jsme si pak rozebrali na videu, a když ji proti nám použili, tak jsme měli sebevědomí a rozstříleli jsme je. Navíc jsme trochu upravili obranu a oni s tím měli problémy. Lotyši pak odpadli, když skóre začalo narůstat. Ale rozdíl mezi oběma mužstvy není třicetibodový, to je třeba si uvědomit," řekl Růžička.

Ten lotyšské hráče sleduje od losu kvalifikace. "Teď jsme se byli osobně podívat na přípravné zápasy. Mají na soupisce dvě zásadní změny (chybí Davis Bertans a Kristaps Porzingis). Viděli jsme je v šesti zápasech včetně těch dvou loňských s námi a změnili jen detaily. Mají výhodu v tom, že spolu trénují dlouho, déle než my. Prakticky čekali jen na rozehrávače Strelnikse. Jinak byli kompletní. My ale máme větší srdce a hodně talentované hráče," věří Růžička v zopakování vítězství.

Basketbalisté Japonska
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Také Japonsko, které Češi loni v přípravě v Brně porazili 86:71, je tým založený především na hře na perimetru, kde vládne zkušený rozehrávač Juta Tabuse, který má za sebou i krátké angažmá v NBA. Na rozdíl od Lotyšska však Japonci nemají pivoty, kteří jsou schopní hrát zády ke koši.

"Je to vyloženě hra rozehrávačů, podkošoví hráči hrají čelem ke koši, nehrají vůbec zády do koše. Motají to hodně dokola, než mají volnou střelu. A střílejí také hodně po clonách," popsal hru Japonců Beneš. "Když je necháte hrát a střílet, tak jsou to dobří střelci, ale pod tlakem obrany se procento snižuje. Pokud na ně vyvineme tlak, tak bychom je eliminovat měli. Pokud ale budou mít svůj den, může se stát cokoli," dodal.

Japonci se vyznačují také velmi aktivní obranou a snahou získat míč už při rozehrávce, aby tím eliminovali svou malou výšku v podkošových soubojích. "Hodně používají zónovou obranu i po celém hřišti. Tím, že jsou malí a pohybliví, vytvářejí velký tlak na hráče s míčem. Musíme si dát pozor na přechodovou fázi a nekoukat na jednoho hráče vyvážejícího míč, jak ho Japonci presují. Je potřeba, aby si hráči uvědomili, že rychlost soupeře pro ně bude nepříjemná," uvedl Beneš. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články