Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

Důležitější je porazit Děčín než Nymburk, uvědomuje si nový kouč Slunety Reimer

Úspěšný start v roli hlavního trenéra ústecké Slunety mladý Tomáš Reimer završil o víkendu i premiérovou výhrou v severském derby. Třicetiletý nováček nejvyšší basketbalové soutěže si tíhu a důležitost El Nordica po první zkušenosti v Děčíně uvědomuje nejen vzledem k městské rivalitě, ale i dalšímu působení v lize. Podle něj je takové vítězství daleko cennější, než například porazit mistrovský Nymburk.

Ústecký trenér Tomáš Reimer během time-outu
zdroj: ČT sport

Po odchodu stříbrného muže Jana Šotnara následovalo v basketbalové Slunetě menší zemětřesení i v hráčské kabině. Český vicemistr do sezony vstoupil nejen se skoro zcela novým kádrem, ale hlavně novým trenérem. Trenérem, který s nejvyšší mužskou soutěží neměl do začátku letošního ročníku NBL žádné zkušenosti.

"Basket je jenom jeden. Hráči jsou kvalitnější, příprava na zápasy je větší. Ale ve chvíli, kdy se hodí rozskok, je to pro mě stejné. Vždycky jsem chtěl vyhrávat. Ať už v první lize, v kategorii U17 anebo tady," vysvětlil svoji filozofii Tomáš Reimer.

Třicetiletý trenér do Ústí přišel ze Sokola Pražského, kde vedl mimo jiné kategorie do 17 a 19 let. A pvní ligovou zkoušku s obměněnou Slunetou na půdě nováčka soutěže z Jindřichova Hradce málem neustál. Právě toto utkání se ale pro Severočechy stalo podle něj odrazovým můstkem. "První zápas byl pro nás klíčový. Kdybychom ho prohráli, hůř by se nám hledala mentální síla," potvrdil Reimer.

Jeho svěřenci potvrdili svůj charakter i v dalších kolech, kdy například otočili duel s Pardubicemi. Naopak smolnou koncovku museli zkousnout na půdě Brna. Z jihomoravské metropole si ale Reimer odnesl cennou zkušenost s trenérskou výzvou, kterou zúročil později v duelu s Děčínem.

"Challenge je pro mě něco nového, s čím jsem se musel naučit pracovat. V Brně jsem si ji vzal brzo, nebyla mi uznána a možná mi i v závěru potom chyběla. Ve chvíli, kdy to není nutné, si tu challenge proto nechci vyplýtvat. Hráči to vědí a vysvětlíme si to potom v klidu po zápase," okomentoval situaci, kdy odmít na pokyn kapitána Ladislava Pecky přezkoumat odražení míče v prvním poločase severského derby.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Děčín – Ústí nad Labem

Právě duel s Děčínem byl dalším premiérovým a nezapomenutelným zážitkem. A pravděpodobně i nejostřejší zkouškou. Jeho svěřenci vedli v letošním prvním El Nordicu, které bylo reprízou loňské semifinálové série, dokonce dvouciferným náskokem. Nakonec se však po druhém dechu Děčína na výsledek 77:72 docela nadřeli.

"Samozřejmě mi hlavou proběhla poslední čtvrtina v Opavě, protože tam Děčín předvedl stejný obrat. Hráčům toto říct ale nemůžete, jako trenér na sobě nemůžete nechat nic znát," vysvětlil nutnost zachovat klidnou hlavu Reimer.

Podle něj už rivalitu dvou měst u Labe stihl dostatečně navnímat a po výhře 77:72 si uvědomil i právě onu důležitost vítěztsví. "Pro nás je to velká výhra, pro město jako takové asi ještě větší. Už jsem v Ústí nějakou delší dobu, takže vím, že je pro mě důležitější porazit Děčín než Nymburk," přiznal.

Zároveň ale dodal, že to není čistě osobní důvod, ale i určitá kalkulace. "S Děčínem soupeříme v tabulce, a každé takové vítězství je pro nás důležité. S Nymburkem to může být samozřejmě hezký jeden večer. Ale všichni víme, že Nymburk má silné družstvo a nikdo nebude vyhrávat pravidelně," řekl.

Hned po skončení derby dostal pochvalu od generálního manažera Slunety Tomáše Hrubého, o kterém se v basketbalovém světě dobře ví, jak je pro něj severské derby osobní záležitostí.

"Nemám rád cokoliv řešit v emocích. Ani aby mě někdo plácal po zádech, když se nám povede vstup. Anebo naopak na mě vyvíjel tlak, když se nedaří. Pro nás trenéry i tým je dobře, že se nám vstup povedl. Ale zatím to nic neznamená. Máme před sebou čtrnáct zápasů a musíme pracovat dál, protože se to v sezoně může rychle změnit," upozornil.

Dalším testem pro Slunetu i Reimera bude o víkendu letos opět namotivovaný celek Písku. Ten po vzoru loňské premiéry poráží jednoho favorita za druhým. V neděli jim první stopku sezony nadělili hráči Opavy, s Ústím se i proto poperou o druhé místo ligové tabulky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články