Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Dohoda o nové kolektivní smlouvě mezi NBA a hráči je na světě

New York – Pozitivní zpráva pro příznivce basketbalu. Mezi hráči NBA a zástupci samotné soutěže došlo k dohodě na podmínkách nové kolektivní smlouvy. Ta by měla být podepsaná během měsíce. Dohoda by měla zamezit opakování výluky ze sezony 2011/12, kdy se nehrálo téměř půl roku.

Zástupci vedení ligy a hráčských odborů se shodli na základních bodech nové sedmileté smlouvy den před vypršením lhůty. Aby si obě strany mohly podmínky důkladně prostudovat, dohodly se ve středu na prodloužení lhůty do 13. ledna. Očekává se však, že díky současné shodě nehrozí na příští léto výluka a ani pracovně-právní spory na nejbližší roky. "Je to úžasné. Jsem z toho nadšený. Jsem šťastný za naše fanoušky, včetně majitelů. Je to skvělá věc," uvedl prezident hráčské unie Chris Paul.

Podmínky dohody, jež by měla být v nejbližších týdnech podepsána, nebyly zveřejněny. Do médií však některé její detaily pronikly. Kontrakt by měl trvat sedm let, přičemž po šesti letech by měly mít strany možnost od ní odstoupit. Podle nové smlouvy by měla základní část začínat o týden dřív a týmy by směly odehrát maximálně šest přípravných zápasů. Díky tomu by neměl být program klubů tak nahuštěný.

Ve více než čtyřsetstránkovém dokumentu nechybí ani rozšířený program týkající se domácího násilí, sexuálního napadání a zneužívání dětí. Smlouva také přinese úpravy současného antidopingového systému. Očekává se také nárůst hráčských platů. V příští sezoně by měla být průměrná gáže 8,5 milionu dolarů, v ročníku 2020/21 by měla podle nové smlouvy vystoupat až na deset milionů.

Současná jednání mezi vedením ligy a hráčskými odbory jsou v příkrém kontrastu s rokem 2011, kdy se strany nebyly schopny dlouho dohodnout, což je nakonec stálo miliony dolarů. V současnosti je NBA na vrcholu své popularity a všichni zúčastnění si uvědomují, že další výluka či stávka by nepomohla nikomu. Podle magazínu Forbes stoupla průměrná hodnota klubů NBA oproti minulému roku o 13 procent na 1,25 miliardy dolarů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články