Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dallas kraluje poprvé NBA

Miami – Basketbalisté Dallasu vyhráli poprvé v historii NBA. V šestém finálovém duelu zámořské soutěže zvítězili v Miami 105:95 a hvězdný tým Heat porazili 4:2 na zápasy. Nejužitečnějším hráčem finále byl zvolen Němec Dirk Nowitzki, hlavní opora šampionů. Dallasu se tak podařila pomsta za rok 2006, kdy naopak Miami slavilo zisk svého premiérového titulu na palubovce Mavericks. "Dnes jsme se dočkali odplaty," uvedl Jason Terry, s 27 body nejlepší střelec Dallasu v nedělním utkání.

Největší osobností vítězů byl však Nowitzki, jenž ve finálové sérii nastřílel průměrně 27 bodů na zápas a zaznamenal 9,4 doskoku. Potýkal se přitom se zraněním a nemocí. "Pracovali jsme kvůli tomu hodně a dlouho. Tenhle tým má za sebou neuvěřitelnou jízdu," uvedl 213 cm vysoký Němec, jenž v neděli oslaví třiatřicáté narozeniny.


Svého prvního titulu se v novém týmu nedočkal slavný LeBron James, jenž právě kvůli vítězství v NBA odešel před sezonou z Clevelandu do Miami a vytvořil hvězdné trio s Chrisem Boshem a Dwyanem Wadem. "Už tuhle ligu hraju osm let. Nic mě nezastaví v mé snaze stát se šampionem. Samozřejmě to bolí, ale nebudu věšet hlavu. Vím, kolik práce jako tým jsme do toho vložili," řekl s 21 body nejlepší střelec poražených v posledním utkání sezony.

"Tohle je opravdový tým. Taková starší parta. Neběháme nejrychleji, neskáčeme nejvýše, ale všichni navzájem si kryjeme záda. Hráli jsme výborně, dělali jsme dobrá rozhodnutí. Je to fenomenální událost pro celé město," řekl kouč vítězů Rick Carlisle, který se stal jako jedenáctý muž v historii šampionem soutěže v roli hráče i trenéra.

Sezona sice skončila, ale NBA čekají horké dny. Nejdříve 23. června se koná v New Jersey draft, ve kterém je i české želízko Jan Veselý. Týden poté vyprší stávající kolektivní smlouva mezi hráči a soutěží a v létě se očekávají dlouhá jednání, která by odvrátila hrozící stávku.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články