Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čeští basketbalisté vstupují do kvalifikace na palubovce Gruzie

Tbilisi - Čeští basketbalisté vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy 2015. Hned na úvod se představí na hřišti největšího konkurenta v boji o první místo ve skupině E Gruzie. Dalšími soupeři budou Portugalsko a Maďarsko, přičemž na šampionát vedle vítězů skupin postoupí také šest ze sedmi týmů z druhých míst. Úvodní zápas kvalifikace Gruzie - Česko sledujte živě od 16:55 na programu ČT sport a našem webu.

Ilustrační foto

Basketbalisté v letech 2009 a 2011 na mistrovství Evropy chyběli, loni se však na turnaj vrátili a nyní chtějí mezi elitou zůstat. Pomoci k tomu má i nový trenér Ronen Ginzburg, který v listopadu překvapivě nahradil úspěšného Pavla Budínského. Izraelskému trenérovi, který sedm let působil v nejlepším českém klubu Nymburku, se sice pro kvalifikaci omluvilo hned několik opor v čele s nejlepším střelcem loňského ME Janem Veselým, ale i tak má k dispozici kádr, který by měl postup vybojovat.

Menší slabinou by mohlo být, že zejména pod košem je český tým nezkušený, když vedle Veselého, který strávil poslední tři sezony v NBA, chybí také nymburská dvojice Petr Benda, Pavel Houška. Zastoupit by je měl zejména jednadvacetiletý Ondřej Balvín ze Sevilly, českým fanouškům méně známý Patrik Auda, který dosud hrál v zámoří na univerzitě, a větší prostor by měl dostat i Kamil Švrdlík. Zkušenost pak přináší veterán Aleš Chán.

"Pod košem možná nebudeme tak silní jako v minulosti, ale na perimetru máme velkou sílu. Nemůžeme myslet na to, koho tu nemáme, ale musíme se soustředit na hráče, kteří tu jsou. A já tomuto týmu věřím," řekl trenér Ronen Ginzbrug. Spoléhat bude hlavně na osu týmu v podobě zkušených hráčů Jiřího Welsche, Luboše Bartoně a nejlepšího českého basketbalisty Tomáše Satoranského.

Že má Ginzburgův výběr kvalitu, ukázala už příprava, ve které sice Češi těsně prohráli s Rakouskem, Polskem a Ruskem, ale v jejím závěru čtyřikrát vyhráli a ukázali, že se již sehrávají. Skutečnou sílu českého týmu však prověří až nedělní zápas v Gruzii, která postoupila na poslední dva evropské šampionáty. Na tom loňském však s Českem prohrála jasně 79:95. Češi vyhráli i před dvěma roky v přípravě na kvalifikaci 79:68.

"Tentokrát to ale bude jiný zápas. Gruzie má výborný tým a určitě to bude nejtěžší zápas ze všech těch šesti, co nás v kvalifikaci čekají," tuší Satoranský. "Ale určitě je lepší hrát tam první zápas než poslední, ve kterém by šlo o vše," dodal. Gruzie se naladila výhrami nad Moldavskem, Británií a Běloruskem. Klíčovým hráčem je pivot Zaza Pačulja, který má za sebou 782 zápasů v NBA.

Doplňuje ho další hráč se zkušenostmi ze zámořské ligy Tornike Šengelia. Trenérovi Igoru Kokoškovi by však měl chybět naturalizovaný americký rozehrávač Ricky Hickman, letošní vítěz Euroligy s Maccabi Tel Aviv. Na širší soupisce sice je, ale v přípravě se na palubovce neobjevil. Po utkání v Gruzii se Češi představí třikrát za sebou doma v Nymburce. Tam 13. srpna přivítají Portugalce, 17. srpna Maďarsko a 20. srpna Gruzii. Skupinu pak zakončí zápasy v Portugalsku a 27. srpna v Maďarsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články