Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Češky zahájily vítězně, porazily Brazilky

Ankara - České basketbalistky zahájily mistrovství světa v Turecku důležitým vítězstvím 68:55 nad Brazílií. V utkání se vypořádaly i s tím, že si po Petře Kulichové zranila kotník také druhá z klíčových pivotek Ilona Burgrová, jež se nicméně po ošetření vrátila do hry. Další utkání sehrají Češky v neděli proti Japonsku. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 15:05.

Ilustrační foto

"Vstup do turnaje je vždy nervózní a Brazílie je tým, který má svou kvalitu. Ale zvládli jsme to, což je hodně důležité," těšilo trenéra Lubora Blažka. "Napravili jsme si reputaci po (přípravném) utkání s USA, kdy nám bylo vyčítáno, že jsme do toho nedali vše. Dnes ale do toho všichni dali všechno a přístupu týmu si velice vážím. Hráli jsme jako tým a to je dobré zjištění. Teď to chce potvrdit proti Japonsku a znovu vyhrát," dodal.

Výhry si hodně cenila i Alena Hanušová, s 15 body nejlepší česká střelkyně. "Tohle byl jeden z klíčových zápasů turnaje. Od toho se bude odvíjet dál, na koho ze skupiny narazíme. Teď se musíme připravit na Japonsko, což bude hrozně těžký zápas. Ale věřím, že je přehrajeme jako tady na turnaji v Turecku během přípravy," dodala Hanušová.

Češkám se hned v úvodu povedla šňůra 21:2. Důležité koše vstřelila kapitánka Eva Vítečková, k níž se překvapivě přidaly i obě mladé rozehrávačky Kateřina Bartoňová a Kateřina Sedláková.

Burgrová usedla vedle Kulichové

Jenže na nepříznivě se vyvíjející skóre a český náskok 14 bodů zareagovaly Brazilky presinkem po celém hřišti, což dělalo českému týmu problémy. Navíc za stavu 25:15 si poranila kotník už druhá z klíčových pivotek Burgrová a musela se na lavičce nechat ošetřit hned vedle Kulichové, která si kotník zranila v úterní generálce. Sice už byla připravena nastoupit, ale trenér Blažek nechtěl riskovat a nechal ji jen na lavičce.

"Podvrknula jsem si kotník, je to ten samý, co jsem měla operovaný, takže to bolelo. Navíc jsem se lekla, aby to nebylo něco horšího," řekla po utkání Burgrová. "Snad to bude dobré, i když to není ideální. Bolí to a cítím, že to trochu otéká," dodala.

Češky tak musely hrát bez klasických pivotek a hodně silovou Brazilku Eriku Souzaovou se zkušenostmi z WNBA bránila původně křídelní hráčka Jana Veselá. A vedla si velmi dobře. Ztráta další důležité hráčky však ovlivnila psychiku týmu v útoku, kde se přestalo dařit, a Brazilky postupně ztrátu dotahovaly.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Brazílie - Česko s ohlasem

O poločase se však český tým dal dohromady, navíc mu dalšími důležitými koši pomohla Vítečková. Češky se znovu chytly, vyšlo jim několik protiútoků, do kterých vybíhala Alena Hanušová a rázem z toho bylo vedení o 15 bodů.

K tomu se do hry vrátila i Burgrová, která zranění kotníku rozběhala. To bylo důležité zejména směrem do obrany. "Asi mám nízký práh bolesti," řekla Burgrová. "Ilča je velká bojovnice, což je její devíza a dnes to znovu ukázala. Doufám, že ji to nebude limitovat do dalších zápasů," dodala Vítečková.

A když ve velmi dobrém výkonu pokračovala Hanušová, která se blýskla i trojkou, šly obhájkyně stříbrných medailí do poslední čtvrtiny s náskokem 14 bodů. "Bylo důležité, že nám to tam hned v úvodu poločasu spadlo a chytly jsme se. Pak se rozehrála i Alena, daly jsme jednoduché koše z protiútoku. Tím jsme si udělaly náskok a udržely jsme to," hodnotila Vítečková.

Brazilky se však nevzdávaly, znovu vytáhly presink a snažily se velkou agresivitou vrátit do hry. Snížily na deset bodů, ale tři minuty před koncem jejich nápor utnula trojkou Bartoňová. Navíc svůj velmi dobrý výkon korunovala Veselá cennými zisky a jistotou při trestných hodech a Češky si už výhru pohlídaly.

Utkání skupiny A mistrovství světa basketbalistek:

Česko - Brazílie 68:55 (17:7, 27:20, 50:36)

Nejvíce bodů: Hanušová 15, Vítečková 13, Burgrová 12, Veselá 11 - Santosová 10, Pachecová 9, Paixaová a Souzaová po 8. Rozhodčí: Chiari (It.), Kim Po-hui (Korea), Oliveros (Ven.). Fauly: 17:16. Trestné hody: 10/7 - 22/14. Doskoky: 36:44. Trojky: 5:5.

Španělsko - Japonsko 74:50 (21:13, 42:28, 66:32)

Nejvíce bodů: Lyttleová 19, Torrensová 14, Cruzová 12, Xargayová 11 - Tokašikiová 19, Takadaová a Mamijaová po 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články