Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česko chce pořádat ME basketbalistek 2017. Jsme dobře zapsaní, říká Zídek

Praha - Česká basketbalová federace se uchází o pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2017. Hrát by se mělo v Praze a v Hradci Králové. Uzávěrka přihlášek je 10. dubna. Pořadatel bude vybrán na konci června.

"My už jsme přihlášku podali. V současné době FIBA Europe vybírá mezi kandidáty na základě předložených podkladů. Termín je do 10. dubna, kdy je potřeba dodat garance. Pak začne práce pro FIBA, aby vybrali z přihlášených států ten, který bude pořádat ME," řekl generální sekretář ČBF Michal Konečný.

"Máme dva silné soupeře – Srbsko a Švédsko. Uvidíme, jak uspějeme. Myslím si, že jsme na FIBA dobře zapsaní jako dobří organizátoři mezinárodních akcí. Pokud by se nám to podařilo, brali bychom to jako velkou šanci zpropagovat nejenom ženský, ale basketbal obecně," zdůraznil ve Sportovních zprávách místopředseda České basketbalové federace Jiří Zídek.

Je nám líto, video expirovalo.
Zídek o kandidatuře ME 2017: Jsme zapsáni jako dobří organizátoři

Oznámení pořadatele šampionátu pro rok 2017 proběhne v rámci závěrečného programu letošního ME 28. června v Budapešti. "Dává se dohromady rozpočet a bankovní garance, které FIBA v Evropě pro takovou akci požaduje. Jsme ve fázi finalizování kandidatury," vysvětlil Zídek.

Velká systémová změna

Zisk pořadatelství je důležitý i kvůli tomu, že pouze hostitelská země bude mít účast na šampionátu jistou. FIBA totiž zruší pravidlo, že nejlepší celky si automaticky zajistí účast na dalším šampionátu. I obhájce titulu tak bude muset do kvalifikace.

"Po ME, které se bude konat v tomto roce, dojde ke změně systému ME a MS. Účast na ME má jistou pouze organizátor. Ostatní musejí procházet složitou sítí kvalifikací. Rozhodli jsme se, že si trošku ulehčíme práci. Chtěli bychom se na ME dostat, aniž bychom museli absolvovat tuto spletitou síť kvalifikací," řekl Konečný.

Úspěšný pořadatel má velkou šanci

ČBF věří, že má velkou šanci uspět, jelikož už má za sebou několik vydařených šampionátů. Vrcholnou ženskou akci, mistrovství světa, hostila česká města v roce 2010. "Mělo by to být méně náročné vzhledem k počtu účastníků a délce trvání turnaje," uvedl Zídek s poukazem na pro české barvy úspěšný světový šampionát. Od té doby se v tuzemsku konaly i čtyři mládežnické turnaje - ME mužů do 16 let, ME žen divize B do 20 let, MS mužů do 19 let a loni MS žen do 17 let.

V Hradci Králové by se turnaj konal zřejmě v hokejové aréně, v Praze by zápasy hostila hala Královka. Finálová část by se pak konala také v hokejové hale, pravděpodobně O2 areně, kde již proběhlo předloňské MS mužů do 19 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články