Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Bez opor a typické pivotky, ale s odhodláním. Šestka je reálná, burcuje před začátkem ME Elhotová

Být tak v plné síle. To se ale českým basketbalistkám na právě startujícím mistrovství Evropy nepoštěstí. Do boje o co nejlepší umístění a zároveň o olympijské hry tak jdou bez čtyř opor, ale také s velkým odhodláním uspět. Velká zkouška možností reprezentaci čeká hned na startu, kdy výběr trenéra Štefana Svitka nastoupí proti obhájkyním stříbrných medailí z Francie. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:20.

České basketbalistky během tréninku
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Reprezentace do Lotyšska odcestovala bez několika zraněných opor, přesto hráčky netají, že i s oslabeným výběrem by si chtěly na turnaji zajistit místo v olympijské kvalifikaci, kam postoupí šest nejlepších týmů z šampionátu. "Myslím, že je reálné, abychom se do šestky dostaly," řekla Kateřina Elhotová.

Trenér Svitek je však hlavně kvůli absencím pivotky Kii Vaughnové, rozehrávačky Petry Záplatové, nejlepší střelkyně kvalifikace Aleny Hanušové a hvězdy finále španělské ligy Julie Reisingerové zdrženlivější. "Samozřejmě klíč šampionátu známe, ale žádné vzdušné zámky si nestavíme. Rádi bychom prošli ze skupiny, všechno další bude nad plán," prohlásil.

Ze skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále pouze vítěz, celky na druhém a třetím místě čeká osmifinále. Aby však český tým mohl pomýšlet na přesun do Bělehradu, kde se budou čtvrtfinále i zápasy o umístění hrát, musí se vyrovnat především s absencí podkošové sestavy, což bude hned proti Francii klíčové.

"Nemáme typického pivota, což Francouzky mají a hrají to přes ně. Musíme si pomáhat, nenechat je dát lehké koše, a když bude nejhůř, tak faulovat a pokoušet se je zdvojovat," přidala Tereza Krakovičová. "Už jsme viděly video, navíc většinu hráček známe. Dvě holky od nás hrajou ve Francii a Val (Valériane Ayayiová) nastupuje za USK Praha," dodala.

Výhodou českého týmu, který ve skupině narazí ještě na Švédsko a Černou Horu, by naopak měla být rychlost. "Nemáme kromě Kačky (Kateřiny Elhotové) nějakého hráče, který by dával každý zápas 20 bodů. Takže to musíme dohnat něčím jiným a to je rychlost a tvrdá obrana," uvedla Karolína Elhotová.

"Já bych ještě přidala, že si stoupneme jedna za druhou, a když jedna nebude stíhat, tak ji nahradí jiná. Cítím semknutost týmu a myslím, že tam máme i něco víc než jen pracovní vztah, ale jsme i velké kamarádky a to je hrozně důležité pro fungování na hřišti. Věřím, že tím to můžeme urvat," přidala Kateřina Elhotová.

Zápas ve čtvrtek začne ve 14:30 a český tým se mimo jiné pokusí ukončit šest zápasů trvající neúspěšnou sérii s Francií. Tohoto soupeře basketbalistky naposledy porazily v základní skupině ME 2005, kde nakonec Češky získaly titul.

ME basketbalistek řešil i poslední Basketbal fokus podcast:

Španělky můžou jako první po 28 letech obhájit na ME titul

Velkou motivaci budou mít na šampionátu ale i další reprezentace. Jedny z největších favoritek Španělky se budou snažit jako první tým od roku 1991 obhájit titul. Výběr trenéra Lucase Mondela navíc bude usilovat o třetí zlato z posledních čtyř šampionátů.

Jako poslední dokázaly titul obhájit před 28 lety hráčky tehdejšího Sovětského svazu a teď je může napodobit Španělsko. Celek z Pyrenejského poloostrova měl tuto šanci už v roce 2015, tehdy však nestačil v semifinále na Francii a musel se spokojit s bronzem.

Úspěšné období pro Španělsko, v jehož dresu se na mistrovství představí čerstvá posila USK Cristina Ouviňová a bývalé hráčky pražského celku Laia Palauová nebo Marta Xargayová, odstartoval příchod kouče Mondela. Pod jeho vedením tým vedle dvou triumfů a bronzu z mistrovství Evropy získal také stříbro z olympiády a druhé a třetí místo ze světového šampionátu.

Českou stopu má i další z favoritů Francie, v jejíž nominaci je i Valériane Ayayiová z USK. Francouzky přijely na mistrovství s jasným cílem - ukončit stříbrné prokletí, protože na posledních třech šampionátech vždy selhaly ve finále. V letech 2013 a 2017 nestačily na Španělsko, a když už ho v roce 2015 porazily v semifinále, podlehly v utkání o zlato Srbsku. Kdyby teď získaly titul, dočkaly by se ho deset let od posledního triumfu na šampionátu.

Zatímco poslední evropský šampionát se konal pouze v Praze, tentokrát ho stejně jako v roce 2015 hostí dvě země. V Lotyšsku se ve skupině A utká domácí reprezentace, Španělsko, Ukrajina, Velká Británie a ve skupině B na sebe narazí Francie, Česká republika, Černá Hora a Švédsko.

V Srbsku, kde se uskuteční čtvrtfinále i utkání o umístění, na sebe ve skupině C narazí Maďarsko, Turecko, Slovinsko, Itálie a ve skupině D jsou domácí Srbky, Rusko, Belgie a Bělorusko. Do čtvrtfinále přímo projdou jen vítězové skupin, celky na druhém a třetím místě čeká osmifinále.

Nejlepších šest týmů turnaje, který vyvrcholí 7. července finálovým zápasem v Bělehradu, si zajistí místo v olympijské kvalifikaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články