Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Basketbalistky USK ztratily dobře rozehraný zápas v Kursku

Kursk - Basketbalistky ZVVZ USK Praha utrpěly v Evropské lize druhou porážku. Na hřišti ruského Kursku podlehly 65:70, i když vedly už o 14 bodů. V poslední čtvrtině zařídily obrat domácích americké mistryně světa Nnemkadi Ogwumikeová a Seimone Augustusová. Pražanky se v tabulce skupiny A propadly na třetí místo právě za Kursk a Jekatěrinburg.

České mistryně přitom začaly suverénně, proměnily první čtyři střely a po dvou minutách vedly 9:0. V dalších třech a půl minutách se však neprosadily a nepovedlo se jim Kursk zlomit hned na začátku, jako se to podařilo v minulém venkovním utkání s Galatasarayem Istanbul.

Zatímco v úvodu hráčky USK proměnily všechny čtyři střely, z následujících 22 pokusů daly jen tři. Přesto držely Pražanky vedení, zejména zásluhou velmi dobré obrany a zisků hned při rozehrávce Kursku, to narostlo na 14 bodů. Ve druhé části se rozstřílela Kateřina Elhotová, která jen za první půlku nastřílela 16 ze svých 20 bodů včetně čtyř trojek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání Kursk - USK Praha

Držela náskok USK ve chvíli, kdy se zlepšily hlavní opory domácích Epiphanny Princeová a nejlepší střelkyně soutěže Ogwumikeová. Tu se dlouho dařilo hráčkám USK bránit, ale ve druhé půli začala americká hvězda potvrzovat svou kvalitu a za čtyři minuty dala více bodů než za celý první poločas. Na Pražanky navíc byli výrazně přísnější rozhodčí, přesto se hostům dařilo držet dvouciferný náskok.

"Bylo vidět, že Kursk hraje doma. Bylo tam několik podivných rozhodnutí," řekla trenérka USK Natália Hejková. "Navíc domácím padlo několik šťastných střel. Nám se ale především nepovedlo udržet výkon z předchozího průběhu utkání. Začaly nám docházet síly, naopak domácím se rozehrála Oqwumikeová a my už nehrály jako tým," hodnotila utkání.

Kursk dostala zpět do hry až další světová šampionka Augustusová. Nejprve trojkou v poslední vteřině třetí čtvrtiny snížila na rozdíl sedmi bodů, následně přidala dva koše z dálky bylo to rázem jen o dva body. Hráčky USK neuklidnila ani trojka Jany Veselé, naopak přišly chyby a další trojka Augustusové znamenala vyrovnání. Rozjetý Kursk už nedovolil hostům znovu získat půdu pod nohama a dovedl zápas k vítězství.

"Je to škoda, protože Kursk doma neprohrává, ale my jsme dnes vyhrát mohly. Bohužel nám nevyšla poslední čtvrtina," uvedla Hejková. "Věděli jsme, že v první půli to nebyl obvyklý Kursk a že se pokusí vrátit do hry. Bylo to o tom, jak dlouho udržíme náskok. Nakonec jsem jim dovolily se přiblížit a doplatily jsme na to," přidala křídelnice Sonja Petrovičová, která proměnila jen tři ze 17 střel a výrazně zaostala za svým obvyklým výkonem.

Dynamo Kursk - ZVVZ USK Praha 70:65 (10:18, 27:39, 47:54)

Nejvíce bodů: Ogwumikeová 21, Augustusová a Princeová 17, Milovanovičová 10 - Elhotová 20, Vítečková 12, Vaughnová 9, Petrovičová 8. Fauly: 12:15. Trestné hody: 16/12 - 6/3. Trojky: 4:8. Doskoky: 42:33.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články