Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalistky USK vydřely na úvod Euroligy výhru nad Bourges

Basketbalistky USK Praha zvládly koncovku utkání a na úvod bojů v Evropské lize zvítězily na domácí palubovce nad francouzským Bourges těsně 64:61. První poločas byl přitom jasně v režii Pražanek, jenže ve čtvrté čtvrtině musely svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové vývoj otáčet.

USK Praha - Bourges
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Měly jsme trošku štěstíčka, protože trojka na závěr mohla padnout. Ale za výkon v prvním poločase jsme si vítězství zasloužily," prohlásila po zápase Hejková. Hráčky USK rozhodly o výhře šňůrou 6:0 v poslední minutě a půl. Hned na úvod si tak připsaly důležitý skalp jednoho z hlavních soupeřů v boji o postup ze skupiny.

Duel měl být pro slovenskou trenérku ostrým testem, jak silný tým se přes léto povedlo sestavit po odchodu klíčových opor. A zejména úvod utkání byl nad očekávání. "Čekala jsem to horší. Bylo pro nás totiž velmi těžké skočit do Euroligy, jelikož česká liga tým nepřipraví na tyto zápasy. Pro mladé hráčky to bylo opravdu těžké, protože co funguje v české lize, nefunguje v Eurolize," řekla Hejková. 

Pražankám dobře fungovala obrana, tým se prezentoval aktivním a živelným basketbalem a především španělská rozehrávačka Marta Xargayová si po dvou letech ve stínu své krajanky Laii Palauové užívala roli lídra. Potvrdila to 19 body, 7 asistencemi a 6 doskoky.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK na úvod Euroligy porazily Bourges

"Především si užívám možnost hrát basketbal. Ale jsem i ráda za roli, kterou mám, a chci pomoci ostatním. Když už jste v této roli, musíte toho využít a já se snažím v každém zápase vydat to nejlepší. Ne vždy dáte devatenáct bodů, ale já se snažím vždy hrát na sto procent," řekla dvojnásobná mistryně Evropy.

Role hlavního zakončovatele akcí se nebála nová pivotka Amanda Zahuiová, ovšem postrádala lepší produktivitu, když na 15 bodů potřebovala 14 střel a několikrát nevyužila dobrou pozici.

Obrat Bourges v druhém poločase

České mistryně si tak vypracovaly až čtrnáctibodové vedení, ale o to přišly ve třetí čtvrtině, kdy jim několik střel vypadlo z obroučky a těžko se prosazovaly proti velmi dobré obraně Bourges.

"Začaly hrát agresivněji a my byly laxnější. Euroligový rytmus je úplně jiný než v české lize. Byly tam úplně typické ztráty. Přihrávky, které v české lize projdou, ale v Eurolize ne. Strašně moc ztrát, to se nesmí stát. Navíc jsme dělaly chyby v obraně a ony dávaly jeden koš za druhým, takže jsme ani nemohly hrát rychle dopředu," popisovala krizový úsek Hejková. 

V úvodu poslední čtvrtiny se Francouzky po dvou trojkách a šňůře 20:4 dostaly do vedení, ale Alena Hanušová ihned odpověděla svou trojkou a USK si rychle vzalo vedení zpět. Z utkání se stala očekávaná bitva o každý koš. Francouzky namotivovala stíhací jízda a v závěru měly více sebevědomí. Ještě minutu a půl před koncem vedly o tři body. Pak ale snížila nová posila Marija Režanová a nejlepší hráčka utkání Xargayová dokonala obrat a dovedla tým k výhře.

"Máme hodně věcí, na kterých musíme pracovat. Je stále vidět, že je to nový tým. Zklamalo mě dost věcí, hlavně obrana ve druhé půli a chyby zkušených hráček. Ale zase jsme vyhrály zápas, ve kterém jsme nehrály dobře, to se cení," hodnotila Hejková. 

Francouzský celek patří k největším soupeřům v boji o postup do play-off. Za favority skupiny jsou považovány Kursk a Galatasaray Istanbul, o další dvě postupová místa by měly Pražanky bojovat vedle Bourges ještě s Villeneuve-d'Ascq a Polkowicemi.

ZVVZ USK Praha - Bourges 64:61 (20:13, 39:29, 50:45)

Nejvíce bodů: Xargayová 19, Zahuiová 15, Hanušová 13 - Chartereauová 13, Ayayiová a Ouvinaová po 10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články