Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Basketbalistky USK vydřely cennou výhru nad Záhřebem

Praha - Basketbalistky USK Praha v Evropské lize porazily Novi Záhřeb 91:88 a připsaly si důležitou čtvrtou výhru z 10 zápasů. Nyní potřebují uspět i ve zbývajících dvou domácích utkáních s Mondeville a Polkowicemi, aby si s jistotou udržely umístění mezi nejlepší pěticí skupiny C, která postoupí do další fáze.

USK Praha - Novi Záhřeb
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Utkání bylo od začátku především soubojem obou útoků. Pražanky těžily z převahy pod košem, kde se prosazovaly Vaughnová s Brunsonovou, navíc se střelecky chytila Vítečková a rozehrávačka Škerovičová potvrzovala, proč mezi rozehrávačkami patří k elitě Euroligy.

Naopak v obraně se USK příliš nedařilo, zejména v obranném doskoku, kdy hráčky Záhřebu často dostávaly šanci k opakovanému útoku. Na pomezí první a druhé čtvrtiny však domácí zrychlily hru, chodily do brejků a získaly náskok 10 bodů. Pak však soupeř zlepšil obranu, na chvíli útok USK zastavil a šňůrou 10:0 znovu srovnal. Při dalším trháku USK sehrála klíčovou roli Elhotová, která zaznamenala dvě rychlé trojky po sobě, přesto ani další únik o 10 bodů domácí hráčky neudržely a na poločasovou přestávku šly za vedení 50:47.

Do druhé půle navíc Záhřeb vstoupil aktivně, rozhodil hru USK a utekl na osm bodů. Prostřídáním se však české mistryně zase chytily a hlavně zásluhou Vítečkové manko dohnaly. Do poslední čtvrtiny tak šly za nejtěsnějšího vedení 69:68.

"Mrzí mě, že jsme začaly normálně hrát, až když to bylo minus osm. Vlastně nám stačilo zahrát pořádně pět minut, abychom vyhrály. S takovou koncentrací bychom ale měly hrát celý zápas, a ne jen když nám teče do bot. Naše obrana je však bohužel už delší dobu špatná a dnes se to potvrdilo," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

Vyrovnaný stav trval až do poslední minuty. Klíčová akce pak přišla 50 vteřin před koncem, kdy Vítečková využila chybu v obraně, uvolnila se pod koš a zvýšila na 91:88. "Asi (protihráčka) čekala, že se budu uvolňovat na trojku. Tak jsem zkusila jít pod koš a ona na mě překvapivě v takové chvíli zápasu zapomněla," popsala Vítečková. Pražanky pak už vedení dobrou obranou uhájily a slavily vydřené, ale velmi cenné vítězství.

ZVVZ USK Praha - Novi Záhřeb 91:88 (27:19, 50:47, 69:68)

Nejvíce bodů: Vítečková 21, Vaughnová 18, Burgrová 16, Brunsonová 10 - Williamsová 24, Mandirová 18, Vrdoljaková 16, Mitchellová 14. Fauly: 18:22. Pět chyb: 25. Bedalovová (Záhřeb). Trestné hody: 21/15 - 18/12. Trojky: 6:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články