Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalistky se na ME pokusí navázat na Bobrovského éru

Brno - Po deseti letech bez hlavního kouče Jana Bobrovského a také bez opor Hany Horákové, Ivany Večeřové či Michaely Ferančíkové se pokusí basketbalová reprezentace prosadit na mistrovství Evropy. V Lotyšsku čeká na tým nového trenéra Milana Veverky obhajoba pátého místa. Obměněný kádr projde zatěžkávací zkouškou už v nevyzpytatelné základní skupině. Hned v prvním zápase v neděli narazí na favorizované Španělsko a o den později se utká s ambiciózními Slovenkami. Třetím soupeřem bude v úterý Ukrajina.

Z dvanácti nominovaných hráček sice plná polovina patřila do týmu mistryň Evropy 2005 a Eva Vítečková, Jana Veselá i Petra Kulichová tehdy patřily k páteři základní sestavy, zbývající tři evropské šampionky Michala Hartigová, Markéta Bednářová a Irena Borecká už toho při cestě za evropským zlatem v Ankaře tolik neodehrály. V týmu je navíc pět hráček, které si na mezinárodní úrovni zahrají vůbec poprvé.

"Není tu pět top hráček jako v minulosti, které by odtáhly celý turnaj. Holky se o to budou muset podělit. Spoléhat se samozřejmě budeme na trojici nejzkušenějších, ale do rotace musíme dostat více hráček," řekl trenér Veverka, který na šampionát nejede s výraznějšími ambicemi. "Pro nás je hlavním cílem postoupit ze základní skupiny, aby náš mladý tým odehrál co možná nejvíce zápasů a nabral zkušenosti," dodal.

Navázat na minulé úspěchy nebude jednoduché

Český tým se na posledních třech šampionátech vždy prosadil mezi nejlepší. V roce 2003 v Řecku byl stříbrný, o dva roky později v Turecku zlatý a před dvěma lety v Itálii pátý. Dosavadní rozkolísané výsledky v přípravě a nevydařená generálka s třemi porážkami na turnaji v Paříži jej však do role favorita nestaví.

K těm hlavním naopak patří oba finalisté z posledního šampionátu Rusko a Španělsko. Rusky si drží dlouhodobě vysokou výkonnost, z posledních tří šampionátů vybojovaly dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. V poslední přípravě před šampionátem porazily Litvu, ale prohrály právě se Španělskem.

Slovenky chyběly na posledních dvou mistrovstvích Evropy v elitní skupině, ale teď se po šesti letech netají cílem uspět. Sportovní ředitelkou slovenské reprezentace je zkušená trenérka Natalija Hejková a tým povedou v Lotyšsku trenérky Pokey Chatmanová a Christie Sidesová. Nejzkušenější hráčkou Slovenska je brněnská opora Zuzana Žirková.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články