Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalistky na MS prověří Rusko, Argentina a Japonsko

Karlovy Vary - České basketbalistky se v základní skupině D na mistrovství světa 2010 utkají v Brně s Ruskem, Argentinou a Japonskem. Rozhodlo o tom losování v Karlových Varech. Šampionát se koná od 23. září do 3. října, základní skupiny hostí Brno a Ostrava, vyřazovací část pak Karlovy Vary. Ze čtyřčlenných základních skupin postoupí vždy trojice týmů do dvou šestičlenných osmifinálových skupin, z obou se pak čtyři celky kvalifikují do play-off.

Češky se 23. září v prvním zápasu utkají s Argentinou, o den později s
Ruskem a 25. září s Japonskem. Zástupce českého týmu těší, že se v zahajovacím utkání vyhnou silnému Rusku a naopak se poměří s relativně přijatelnější Argentinou. "Dopředu to vypadá lépe, protože ten první zápas je veledůležitý pro psychiku mužstva. Ale dopředu je těžké odhadovat, jak to bude vypadat v reálu. Důležité bude i to, jak se vyrovnáme s velkým tlakem, který na nás jako na pořadatele bude vytvořený," upozornil trenér českého výběru Lubor Blažek.

Po losovacím aktu, který v Grandhotelu Pupp vedl slovenský sportovní ředitel Mezinárodní basketbalové federace Lubomír Kotleba a jeho výsledek s napětím očekávali vyslanci všech 16 účastnických zemí, označil Blažek skupinu za přijatelnou. "Osobně jsem tipoval, že dostaneme papírově těžší skupinu. Odhadoval jsem, že narazíme na Brazílii, Bělorusko a Koreu, takže realita dopadla možná trochu lépe. Ale na úsměvy bude čas, až opravdu postoupíme do další fáze. Absolutně nic nemůžeme podcenit," řekl Blažek na tiskové konferenci.

Soupeři ve skupině nejsou pro domácí tým neznámí. S Ruskem se reprezentace dlouhodobě poměřuje na všech vrcholných akcích a v roce 2005 ho dokonce porazila ve finále mistrovství Evropy. Hráčky Japonska a Argentiny Češkám podlehly loni v létě v olympijské kvalifikaci v Madridu.

Vítězství z roku 2006 obhajuje Austrálie, která ve skupině A narazí na Čínu, Bělorusko a Kanadu. Olympijské vítězky z Pekingu Američanky prověří Francie,

Složení základních skupin:

skupina A (Ostrava): Austrálie, Čína, Bělorusko, Kanada,

skupina B (Ostrava): USA, Francie, Řecko, Senegal,

skupina C (Brno): Brazílie, Španělsko, Korea, Mali,

skupina D (Brno): Rusko, Česko, Argentina, Japonsko.

Řecko a Senegal, skupinu C tvoří Brazilky, Španělsko, Korea a Mali.

Lubor Blažek
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články