Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky mohou počítat pro boje o postup na ME s kapitánkou Hejdovou

České basketbalistky budou příští týden v Istanbulu bojovat o postup na ME už i s kapitánkou Romanou Hejdovou. Svěřenkyně Štefana Svitka budou ve čtvrtek proti Rumunsku a v sobotním duelu proti Dánsku hrát o potvrzení postupu.

"Určitě se scházíme v lepší situaci. Je k dispozici víc hráček, které mají zkušenosti ať už z klubu nebo z reprezentace. Důležité je také, že hráčky jsou v tréninkovém i herním procesu, na rozdíl od listopadu," uvedl trenér Svitek. V jeho týmu opět chybí Kia Vaughnová z Fenerbahce Istanbul.

K dispozici má slovenský kouč patnáct hráček včetně listopadových debutantek Natálie Stoupalové, Michaely Krejzové a Michaely Matuškové.

"Mám radost, že holky, které s námi byly v seniorské reprezentaci poprvé, se hned dobře zapsaly, a doufám, že v tom budou pokračovat i nadále. Už se na spolupráci se všemi hráčkami i realizačním týmem těším, tak snad nás zase na poslední chvíli neoslabí pozitivní testy," doufal Svitek, že se nebude opakovat situace z předchozí akce.

V Rize Češky nejprve porazily Dánsko 84:64, poté na čtvrtý pokus poprvé neuspěly a podlehly Itálii 63:69. K postupu, který mohly slavit už s Italkami, jim teoreticky stačí jedna výhra. Pokud by uspěly v obou duelech, tak by skupinu D vyhrály.

"Jednoznačně chceme využít šanci na první místo ve skupině. Budeme papírovými favority, ale nebude to jednoduché a musíme to ukázat na hřišti. Nemyslím si, že jedna výhra nám bude stačit, protože tým, který porazíme, bude ve skupině čtvrtý a v případné minitabulce se nám zápasy s ním nebudou počítat. Pokud chceme být v pohodě, tak potřebujeme dvě výhry," uvedl Svitek. Jeho tým má na kontě tři vítězství a jednu porážku stejně jako Itálie, Rumunsko s Dánskem mají opačnou bilanci.

V listopadu přišel Svitkův tým o domácí duely s Itálií a Dánskem, teď je cesta do Turecka náhradou za zápasy v Dánsku a Rumunsku. "Teoreticky je to opravdu pro nás výhoda, protože v normální situaci by nás čekaly dva zápasy na hřištích soupeřů. Navíc přesun mezi Rumunskem a Dánskem, zápasy v těžké atmosféře. Istanbul může být naše výhoda," uvedl Svitek.

V této sezoně Svitek nepůsobí v žádném klubu, proto má s opatřeními kvůli covidu-19 zkušenosti jen z Rigy. "Ale sleduji to v televizi, když se třeba teď hrály bubliny Euroligy a EuroCupu žen. V Rize bylo hodně týmů, zvládlo se to na vysoké úrovni a doufám, že to takhle proběhne i v Istanbulu," dodal Svitek. Oba duely odehrají Češky od 13:00 hodin, přímé přenosy vysílá ČT sport.

Nominace basketbalistek na kvalifikaci ME v Instanbulu s Rumunskem (4. února) a Dánskem (6. února):

Rozehrávačky: Lenka Bartáková, Eliška Mircová (obě Slavia Praha), Michaela Krejzová (Chomutov), Michaela Matušková (Hradec Králové), Tereza Vyoralová (USK Praha), Petra Záplatová (Al-Qazeres Extremadura/Šp.).

Křídla: Kateřina Elhotová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Beáta Adamcová (Žabiny Brno), Alena Hanušová (Landerneau Bretagne/Fr.), Romana Hejdová (Nantes Rezé/Fr.).

Pivotky: Renáta Březinová (KP Brno), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno), Julia Reisingerová (Girona/Šp.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články