Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky čeká v kvalifikační "bublině" v Rize outsider z Dánska

České basketbalistky se po roční přestávce opět představí v kvalifikaci mistrovství Evropy. Výběr trenéra Štefana Svitka nastoupí v Rize proti Dánsku a vítězstvím se může přiblížit postupu na šampionát. Účast na ME si reprezentantky mohou v předstihu zajistit už v Lotyšsku. Přímý přenos sledujte od 15:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Češky loni v listopadu vyhrály oba dosavadní kvalifikační zápasy v Itálii (62:52) a doma s Rumunskem (60:59).

V Rize nastoupí proti Dánsku a v neděli proti Itálii. Pokud oba duely vyhrají a Rumunsko současně oba zápasy prohraje, zajistí si basketbalistky místo na mistrovství Evropy, které příští rok přivítá Francie a Španělsko.

"Víme, o co hrajeme, ale nebude to jednoduché," řekl Svitek. "Dnes už se všude hraje dobrý basketbal. Nakonec když jsem vedl Maďarsko, tak jsme v kvalifikaci prohráli jediný zápas, a právě se 'silným' Islandem," řekl slovenský kouč na adresu Dánska, které ztratilo obě dosavadní utkání ve skupině.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky v kvalifikaci ME nastoupí proti Dánsku

Národní tým měl původně oba nadcházející zápasy odehrát doma, ale kvůli koronaviru byly spolu s dalšími duely skupiny D přesunuty do uzavřené "bubliny" v Rize. Nákaza covid-19 navíc Svitkovi zkomplikovala nominaci, ze které vypadlo několik tradičních opor.

Kvůli koronaviru nemůžou hrát kapitánka Romana Hejdová, Veronika Voráčková, Tereza Vyoralová, Veronika Šípová a Klára Pochobradská. Kvůli zraněním se zase omluvily pivotky Alena Hanušová a Kia Vaughnová. Do konečné dvanáctičlenné nominace se vešlo pět novicek.

První zkušenost s reprezentací čeká Barboru Holubovou, Elišku Mircovou, Michaelu Matuškovou, Michaelu Krejzovou a Natálii Stoupalovou.

"Celá koronasituace je speciální a i naše složení je jiné, než bývalo, ale beru to jako generační obměnu a jsem ráda, že holky si můžou zahrát a okusit tu atmosféru," uvedla Kateřina Elhotová.

Dalším problémem pro českou reprezentaci je měsíční přerušení českých soutěží kvůli koronaviru. "Nejvíc je to vidět v kondici a hře pět na pět, která nám hodně chyběla," podotkla křídelní hráčka USK Praha.

"Možná je proto dobře, že začínáme proti Dánsku. Mohli bychom se dostat do zápasového rytmu a naladit se na Italky," přidal Svitek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články