Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Basketbalistky 3x3 jsou i přes porážku s Kanadou ve čtvrtfinále olympijské kvalifikace

České basketbalistky ve hře 3x3 postoupily do čtvrtfinále olympijské kvalifikace. Svěřenkyně trenérky Michaely Uhrové sice prohrály závěrečné utkání ve skupině B s Kanadou 10:17, po předchozí porážce Litevek s Chile 12:16 ale udržely díky většímu počtu nastřílených bodů druhé postupové místo.

Kateřina Suchanová
zdroj: cz.basketball

V boji o semifinále narazí v neděli v 15:50 na domácí Maďarky, které vyhrály skupinu D. Na olympijské hry do Paříže postoupí tři nejlepší celky.

"Jsem na holky hrozně pyšná, jak jsme to zvládly," řekla na webu České basketbalové federace Anna Rylichová. "Jsme tu v nové sestavě, je to nová sezona a zase si zvykáme z pětkového basketbalu na ten trojkový. Člověk vlétne takhle hned do náročného a důležitého turnaje. Za mě je to skvělé, ale ještě nemáme splněno," doplnila.

Rylichová, Kateřina Suchanová, Alžběta Levínská a Kateřina Galíčková vstoupily do turnaje v maďarském Debrecínu čtvrteční porážkou s Litevkami 19:21, ve hře je ale udržela výhra v prodloužení nad Chile 21:19.

Pomohla jim prohra Litevek, které nastřílely Chile jen 12 bodů a dohromady jich na turnaji nastřádaly 49. Češky jich měly před zápasem s Kanadou 40.

"Pro nás byl primární cíl vyhrát a nemuset se ohlížet na ostatní výsledky. Když nám ale trenérka těsně před zápasem řekla, že stačí deset bodů, přišla trochu úleva, že tlak byl o něco menší," uvedla Rylichová.

Kanaďanky potvrdily roli favoritek a brzy utekly do vedení 9:1. Češky měly po pěti minutách jen dva nastřílené body, v závěru se ale zlepšily. Kýženou dvojcifernou hranici bodů pokořila minutu a půl před koncem dvoubodovou střelou Suchanová.

"Nemohly jsme se dostat do naší hry hlavně kvůli kvalitě Kanady. Věděly jsme, že budou hrát fyzicky, tlačit nás pod koš, a možná jsme trochu čekaly, že to bude jiný zápas. S Kanadou hrajeme zase po roce. Bylo to trochu jiné a chvíli si zvykáte na tempo soupeře," řekla Rylichová.

"Kanada má skvělou obranu a měly nás naskautované. Bylo pro nás těžké hrát naše věci, protože ony věděly a musely jsme to měnit za pochodu. Ukázaly svou kvalitu," přiznala.

Češky narazí ve čtvrtfinále na domácí Maďarsko, které zakončilo základní část porážkou 18:19 s Itálií. Přesto ovládlo skupinu s bilancí 2:1 a největším počtem nastřílených bodů (52).

"Máme silný tým v tom, že se nevzdáváme. Ukázaly jsme to i proti Litvě, kdy jsme prohrávaly 10:19 a zvládly to vyrovnat. Říkaly jsme si to i teď před zápasem, že musíme udržet své tempo, neklesat na mysli a snad se nám to povedlo. Skóre nás nerozhodilo, pořád jsme věřily, že jsme schopné se do zápasu i s kvalitním soupeřem dostat zpět," dodala Rylichová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články