Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Basketbalistka Bartáková se do Minsku nevrátí. V Bělorusku se koronavirus vůbec neřeší, říká

Zatímco fotbalová i hokejová liga v Bělorusku navzdory celosvětové pandemii koronaviru pokračuje, ženská basketbalová soutěž měla přestávku. Basketbalová reprezentantka Lenka Bartáková toho využila a odjela do Česka. Při případném pokračování sezony se do týmu Cmoki Minsk už nevrátí. V Bělorusku podle ní současnou situaci řeší pouze cizinci, místní jí doporučovali pít vodku.

Lenka Bartáková
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"V Bělorusku se koronavirus před mým odjezdem vůbec neřešil. Nebyla žádná omezení ani zákazy, nikdo nenosil roušku a lidé chodili normálně do barů a restaurací. Nepociťovaly jsme žádnou změnu. Přišlo mi, že jediný, kdo to tam řešil, jsem byla já a ostatní cizinky, protože jsme měly nějaké informace z domova a věděly jsme, že situace není dobrá," řekla Bartáková v rozhovoru pro cbf.cz.

Její tým vedl po nadstavbové části soutěž s jedinou porážkou, naposledy hrál 15. března derby s Horizontem. "Po posledním zápase nadstavbové části nám jen řekli, že liga se přerušuje, ale že budou chtít určitě pokračovat a ligu dohrát. Odjela jsem domů čtyři dny po zápase na doporučení české ambasády v Minsku a ministerstva zahraničí," uvedla česká rozehrávačka.

Je nám líto, video expirovalo.
Bartáková: V tuto chvíli jde sport stranou

V Bělorusku zatím mají k pandemii jiný přístup než jinde ve světě. "Bylo nám jen řečeno, že v Bělorusku je jen málo případů a jsme v bezpečí. Proběhly i nějaké vtipy, že máme pít vodku a budeme v pohodě," prohlásila Bartáková. Sama ale měla obavy.

"Dva týdny jsem s ambasádou komunikovala, a když mi doporučili návrat do Čech, tak jsem odjela. Měla jsem zprávy, že lety do Prahy budou brzy zrušeny a pak bude velmi složité se vrátit. Koupila jsem letenku na předposlední možný den 19. března a odletěla," popsala Bartáková.

S klubem se rozloučila, i kdyby měla soutěž pokračovat. "Řekla jsem to den před odletem. Trenér s asistentem nic nenamítali, jen řekli, že jsem tam v bezpečí a liga se bude určitě dohrávat. Po příletu jsem řešila s agentem výpověď a předčasné ukončení smlouvy, s čímž souviselo i strhnutí části peněz," řekla Bartáková.

Rozdílně se k situaci postavily její americké spoluhráčky Rachel Theriotová a Oderah Chidomová. "Jedna z Američanek zůstala a čeká na obnovení soutěže, druhá odletěla domů. Ostatní nadále trénují jednou denně a čekají, kdy budou moci pokračovat," uvedla Bartáková.

Po příletu do Prahy na vlastní oči poznala restrikce. "Byl to celkem šok. V Minsku jsme nic nepociťovali a po příletu do Prahy bylo prázdné letiště a prázdné ulice."

Musela si zvyknout na omezené možnosti pohybu. "Prvních pár dní jsem hodně odpočívala, ale teď už se snažím zase udržovat ve formě, takže cvičím doma, a když je možnost, tak se jdu proběhnout. Jinak trávím čas s rodinou a s přítelem," prohlásila.

V Cmoki působila už v sezoně 2018/19, ale dohrála ji v KP Brno. Ani tento ročník v týmu nedokončí. "Klubové cíle jsme v sezoně určitě plnily, Cílem bylo vyhrát ligu, postoupit do Final Four EWBL a do play-off EuroCupu. Na příští sezonu se zatím vrátit do Minsku neplánuji, ale samozřejmě čekám na další vývoj situace," podotkla Bartáková.

V Bělorusku byla spokojená. "Jinak bych se tam určitě nevracela. Je to trochu jiná kultura, ale předčilo to má očekávání. Minsk je jako každé jiné evropské město, kde člověk najde spoustu vyžití. Sice je občas náročné trávit sezonu tak daleko od rodiny, ale vzhledem k reprezentační pauze v listopadu, vánoční pauze v prosinci a se vším tím cestováním to docela uteklo," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články