Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Basketbalisté končí první část kvalifikace. Výhra nad Bulhary jim přiblíží MS

České basketbalisty čeká poslední zápas první části kvalifikace mistrovství světa v Číně. Ačkoli už mají jistotu prvenství ve skupině a postupu do další fáze, v Pardubicích mají proti Bulharsku o co hrát. I výsledek tohoto duelu si totiž přenesou do další skupiny a může tak být klíčový v boji o účast na šampionátu. Přímý přenos utkání sledujte od 17:50 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Radost českých basketbalistů
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Češi se spolu s dalšími dvěma postupujícími ze skupiny F spojí s celky ze skupiny E, tedy Francií, Ruskem a Bosnou. Pokud porazí Bulharsko, budou v další skupině začínat nejméně z druhého místa a budou mít na postupových příčkách náskok minimálně dvou výher.

Pak by teoreticky mělo stačit k postupu na šampionát zvládnout oba zápasy s Bosnou. Případná prohra s Bulharskem by ale šance zkomplikovala.

"Chtěli jsme postoupit s co nejlepším výsledkem. Chtěli jsme to mít 6:0, to už nejde, tak teď cílíme na 5:1. Musíme se zkoncentrovat na další zápas. Případná porážka by nás totiž mohla bolet v další fázi, kde budou ještě těžší soupeři. Potřebujeme to dotáhnout a mít dobrou výchozí pozici," upozornil kapitán Pavel Pumprla.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga hráli v Bulharsku v únoru a vydřeli těsnou výhru 78:76, když 19 vteřin před koncem dal klíčový koš Blake Schilb a Bulhaři následně nezvládli trestné hody.

Tehdy dělal české obraně problémy zejména americký rozehrávač s bulharským pasem Dee Bost, který ale tentokrát na soupisce není, jelikož se chystá na letní ligu NBA v dresu Memphisu.

Bulharsko však oproti únorovému duelu bude mít k dispozici svou největší hvězdu Aleksandara Vezenkova z euroligové Barcelony, který je s průměrem 18,3 bodu na utkání čtvrtým nejlepším střelcem kvalifikace.

"Budou méně basketbaloví a více nepředvídatelní. Bulhaři byli extrémní tým, který zahraje čtyři pět neuvěřitelných akcí a pak má hluchá místa, kdy nedokáže driblovat a hází si to na záda a nohy. Bude důležité, abychom bránili jako proti Finsku. Když to zvládneme, tak nebude problém a tu jejich hru rozbijeme," řekl Vojtěch Hruban, který v pátek pomohl k výhře nad Finskem 30 body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články