Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

120 let basketbalu v Čechách. První utkání se odehrálo ve Vysokém Mýtě

Jen šest let poté, co se v americkém Springfieldu odehrálo první basketbalové utkání, měla nová hra premiéru i na českém území. Zasloužil se o to gymnaziální učitel a sportovní organizátor Jaroslav Karásek, pod jehož vedením nastoupila v roce 1897 ve Vysokém Mýtě během slavnosti pro školní mládež skupina studentů k exhibičnímu zápasu ve "velmi rušné hře košíkové, která u mládeže obojího pohlaví a každého věku došla neobyčejné obliby".

Přesné datum duelu se nedochovalo, 7. května bude v tamním Regionálním muzeu zahájena výstava 120 let basketbalu ve Vysokém Mýtě.

Za vznikem basketbalu stála žádost vedení školy ve Springfieldu, která pověřila učitele tělocviku Jamese Naismithe úkolem vymyslet sport, jenž by mohl být v čase nepříznivého počasí provozován v tělocvičně. Naismith nechal žáky házet míče do bedýnek od ovoce připevněných na stěnách a jeho vynález se brzy ujal. V prosinci 1891 sám řídil první utkání v nové hře, která se postupně rozšířila do celého světa.

Basketbal byl původně daleko méně dynamickou hrou, u které 13 základních pravidel například neumožňovalo pohyb s míčem. Hrály proti sobě dva devítičlenné týmy, neexistovaly obroučky ani speciální míče. Nový sport si nicméně brzy získal velkou oblibu a v současnosti patří spolu s baseballem a americkým fotbalem mezi nejpopulárnější sporty na severoamerickém kontinentu.

O rozvoj basketbalu na českém území se počátkem 20. let minulého století zasloužilo sdružení YMCA, jež do Československa proniklo s americkými vojáky jako pomoc pro země postižené válkou. Důležitým mezníkem byl vznik Československého volejbalového a basketbalového svazu v roce 1924. Celostátní soutěž měla premiéru v sezoně 1929/30, ženy o titul poprvé bojovaly o tři roky později.

V roce 1936 byl basketbal zařazen do programu olympijských her, již o rok dříve se konalo premiérové mistrovství Evropy a v roce 1950 i světový šampionát. Čs. basketbalisté patřili od počátku ke kontinentální špičce, na ME vybojovali dvanáct medailí v čele se zlatem z roku 1946.

Velmi dobře si vedly i ženy, které vedle 15 evropských medailí získaly i dvě stříbra a čtyři bronzy z mistrovství světa. Po rozdělení federace přidaly v roce 2005 titul mistryň Evropy, dosud posledním velkým reprezentačním úspěchem je stříbro žen z domácího MS v roce 2010. V evropských pohárech slavily úspěchy hráčky Gambrinusu Brno i USK Praha, jež ovládly nejprestižnější klubovou soutěž Evropskou ligu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články