Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Softbalisty čeká svátek v podobě MS. Největší výzva v historii, tvrdí nadhazovač Beník

Od 13. do 23. června se v Praze a v Havlíčkově Brodě koná mistrovství světa softbalistů. Prvním soupeřem českého týmu v osmičlenné skupině bude světová špička v podobě Novozélanďanů. Všechny české zápasy odvysílá web ctsport.cz, ten první už ve čtvrtek od 19:25.

Česká softbalová reprezentace
zdroj: Česká asociace softbalu

Mistrovství světa v softballu se bude v Evropě konat poprvé v historii. Deset červnových dní bude patřit šestnáctce týmů, které se kvalifikovaly z regionálních mistrovství kontinentů.

Češi na šampionát postoupili jako vítězové loňského mistrovství Evropy a na domácí půdě by si rádi vylepšili historické maximum na světovém šampionátu, kterým bylo šesté místo v roce 2000.

"Pro nás to znamená největší událost a největší výzvu v softové historii," říká reprezentační nadhazovač Jaroslav Beník. "A hlavně je to propagace softu, kdy se o nás moc neví. Pevně věříme, že o to víc to soft zviditelní," dodává kondiční trenér českého týmu Ivan Klein.

Na posledním MS se českému týmu nepodařilo postoupit do play-off a ani letos to nebude mít jednoduché. "Na mistrovství světa nejsou takové šance jako v Evropě. Chtěli bychom pokořit šesté místo pátým či čtvrtým," doufá Beník.

Z osmičlenné skupiny projdou čtyři nejlepší celky a Češi mají těžké soupeře. Hned v prvním utkání je čekají úřadující světoví šampioni z Nového Zélandu, kteří mají na kontě sedm mistrovských titulů. "Kondičně na to český tým má, teď dolaďujeme detaily. Může se stát cokoliv, záleží na každé maličkosti, rozehra trvá tři vteřiny," přibližuje Klein.

"Světový softball je úplně někde jinde, než náš. Snažíme se mu přiblížit přístupem, trénujeme jako profesionálové. Bylo neuvěřitelné, co jsme kvůli přípravě museli odtrénovat a odpustit si. V práci jsme museli dávat dokonce i výpovědi. Musíme si brát dovolenou," zdůrazňuje Beník.

Čeští softbalisté
zdroj: mensworlds2017 autor: Maddy Flanagan

Český tým čeká vedle Nového Zélandu mimo jiné také Japonsko a Argentina. "Japonci jsou ve všem dokonalí a strašně rychlí," říká Beník. "Jsou jako stroje, je to precizní hra. Je to založené na detailech, které jsou schopni realizovat," doplňuje Klein.

Chybět nebude ani měření sil s Botswanou, Filipínami, Mexikem a Kubou. "Nevíme, s čím přijedou a co vytáhnou. Kuba je velká neznámá," přemýšlí Beník. "Myslím si, že když se na to někdo podívá po soubojové stránce, máme těžší skupinu. Ale to nic neomlouvá. Když z ní postoupíme do play-off, budeme mít výhodu," myslí si Klein.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články