Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Baseballisté finišují v přípravě na WBC, první test už absolvovali v kompletním složení

V japonském Mijazaki vrcholí příprava české reprezentace na prestižní World Baseball Classic (WBC). Za sebou má mimo jiné i první ze dvou přátelských utkání, když porazila poloprofesionální japonské mužstvo Umeda Gauken 7:5. Manažer národního týmu Pavel Chadim už měl k dispozici i hráče působící v USA a Austrálii. Pro detailní seznámení se s českým výběrem, který se na WBC kvalifikoval poprvé v historii, sledujte od 21:50 dokument Malá země velké sny.

Proti japonským poloprofesionálům předvedli Češi solidní útočný výkon, když odpálili čtrnáct hitů a sedmkrát skórovali.

"Moc se mi to líbilo. Jejich nadhazovači si během všech devíti směn udržovali výkonnost, která je asi nejbliž tomu, co nás od pátku čeká. I my jsme hráli dobře a doufám, že v tom budeme pokračovat zítra," hodnotil vnější polař Matěj Menšík, jehož bratr Vojtěch zazářil ziskem tří bodů.

"V této fázi přípravy to byl velmi dobrý zápas – nadhazovali praváci i leváci, házeli rychle, kolem 145 km/hodinu. V poli jsme hráli dobře. Jsem spokojený hlavně s nadhazovači, kteří se vyrovnali s tlakem. Nejcennější je pro mě to, že každý pálkař měl alespoň jeden hit, Martin Červenka měl dokonce tři odpaly," radoval se manažer a trenér v jedné osobě Chadim. 

Pozitivní dojem měl i Červenka. "Nadhazovači atakovali strike zónu, dařily se jim pomalé rotační nadhozy, klukům se vedlo také na pálce. Byl to dobrý výkon," doplnil.

Sogard zlomil pálku

Chadim už se proti japonskému mužstvu Umeda Gauken mohl spolehnout také na hvězdného Erica Sogarda. Šestatřicetiletý rodák z Phoenixu, jenž má českou maminku, odehrál v kariéře 815 zápasů v Major League Baseball.

Loňskou sezonu kvůli zranění zcela vynechal, ale v současnosti už ho zdravotní potíže nijak nelimitují. "Tušil jsem, že to okamžitě nepůjde tak, jak bych si přál, ale s každým nástupem na pálku se cítím lépe a lépe," řekl Sogard, který v úvodu zlomil pálku.

Na soupisce nescházeli ani další američtí rodáci s českou stopou – Jeff Barto, Jake Rabinowitz a William Escala. "Počet zápasů před turnajem je omezený, takže se snažíme z minima vytěžit maximum," prohlásil před úvodním nadhozem vnitřní polař Jakub Hajtmar, který už se nemůže dočkat pátečního startu WBC proti Číně.

V podobném duchu hovořil i další z vnitřních polařů Filip Smola. "Čína je pro nás velkou neznámou. Nevíme, do čeho jdeme, ale nejdůležitější je, abychom byli připraveni. Pak už nezáleží na tom, proti komu budeme hrát," doplnil Smola.

"Rankingově je Čína ze soupeřů nejníže, ale to trochu klame, protože kvůli restrikcím s covidem nemohli její baseballisté vyjíždět na mládežnické mistrovství světa," vysvětlil manažer Chadim.

"Navíc s nimi sehrajeme už první duel, to je trochu nevýhoda. Jsme tým, který hraje lépe až ke konci turnajů. V něm pak máme Austrálii, takže jednoduše řečeno budeme mít na začátku a na závěr největší šanci splnit náš cíl," zakončil Chadim, který za cíl označil alespoň čtvrté místo ve skupině, což by znamenalo účast na příštím WBC v roce 2027.

Kromě zmíněné dvojice soků čekají české mužstvo také olympijští vítězové z Japonska a třetí tým světového žebříčku z Jižní Koreje.

První zápas World Baseball Classic, jenž je považován za neoficiální mistrovství světa, sledujte v pátek v přímém přenosu ČT sport od 3:50 SEČ.

Zdroj
ČT sport, baseball.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články