Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Zlatá tretra přilákala rekordmana Rudishu

Ostrava - Na atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava bude 31. května startovat světový rekordman na 800 metrů Keňan David Rudisha, který se ve Vítkovicích představí v netradičním běhu na 1 000 metrů. Dalšími novými účastníky jsou nejlepší současný výškař světa Ivan Uchov z Ruska a známý handicapovaný atlet Oscar Pistorius, jenž nastoupí do závodu na 400 metrů.

Africký šampion Rudisha má být po výjimečném jamajském sprinterovi Usainu Boltovi druhou hlavní hvězdou jubilejního 50. ročníku ostravského mítinku. Keňský běžec, který vloni dvakrát vylepšil rekord na 800 metrů, si však tentokrát vybral nezvyklou kilometrovou trať. "Byla to jeho iniciativa, chtěl si poprvé v životě vyzkoušet tisícovku a my rádi experimentujeme. Nám se ten nápad líbil, vyšli jsme mu vstříc," řekl manažer mítinku Alfons Juck. Podle něj bude Rudisha atakovat světový rekord na 1 000 metrů, který má hodnotu 2:11,96 a jeho držitelem je další Keňan Noah Ngeny.

Netradiční závod si zřejmě vybere i Bolt

Je nám líto, video expirovalo.
Rudisha se představí na Zlaté tretře

Pořadatelé stále netrpělivě vyčkávají, pro kterou z disciplín se Bolt rozhodne. Juck má náznaky, že stejně jako před rokem dá fenomenální Jamajčan přednost běhu na 300 metrů. "Sám Usain by asi chtěl běžet 300 metrů, ale poslední slovo bude mít trenér, který podle průběhu přípravy vybere, jestli stovka, dvoustovka, nebo třístovka. Pořád jsme připraveni na všechny tři alternativy," řekl Juck, podle nějž má definitivní rozhodnutí padnout v nejbližších dnech.

Do programu mítinku se po čtyřech letech vrací soutěž výškařů a úřadující halový mistr Evropy Uchov má vzít ztečí dosavadní rekord Zlaté tretry 231 centimetrů. Mezi jeho rivaly bude i Jaroslav Bába, druhý z halového šampionátu v Paříži.

Zvláštní zážitek fanouškům obstará jihoafrický paralympionik Pistorius, který má amputované obě nohy od kolen dolů a závodí na speciálních protézách se zdravými sportovci. Na českém území zatím nikdy nestartoval.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články