Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Tour de France 2024

Zlatá tretra by mohla v budoucnu být hlavním pilířem na plnění limitů, doufá Juck

Další ročník Zlaté tretry přinesl i přes nepřízeň počasí důležité rekordy. Těmi nejpodstatnějšími osobními si česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel zajistila účast na olympiádě v Paříži, stejně jako parasportovkyně v hodu oštěpem Mirka Obrová. O historicky nejlepší skok mítinku se postarala výškařka Molly Cauderyová a i tyčkařská hvězda Armand Duplantis sahala po dalším světovém zlomu. Manažer Zlaté tretry Alfonz Juck si proto od dalších ročníků slibuje, že právě Ostrava bude místem pro zdolávání nejen osobních limitů.

Zlatá tretra 2024
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

Nejlepším českým časem tisíciletí se na ostravském tartanu blýskla v závodu na 400 metrů česká reprezentantka Lurdes Gloria Manuel, která si premiérovým během pod 51 sekund zajistila i vstupenku pod pět kruhů.

Je nám líto, video expirovalo.
Juck a Zvolánek hodnotí Zlatou tretru i další ostravské plány

"Je to jeden z nejlepších juniorských výkonů celé evropské historie. Čtyřstovka si vyžaduje jistou seniorskou přípravu. Když si představíme, kam až můžou její možnosti sahat, je to skvělá perspektiva pro českou atletiku do budoucna," pochvaloval výkon osmnáctileté atletiky Juck.

Je nám líto, video expirovalo.
Mohlo se mi o tom před rokem jenom zdát, radovala se Manuel z postupu do Paříže

Podle něj je Ostrava významná právě pro překonávání osobních limitů nejen českých sportovců. "Těšíme se, že by Tretra mohla v budoucnu být hlavním pilířem na plnění limitů a získávání bodů do žebříku," přiznal.

V letošním ročníku mezinárodní ostravské akce padlo hned několik nejlepších výkonů roku. Britka Molly Cauderyová svým skokem 4,84 metru dokonce vylepšila rekord Tretry. Slovinec Matic Ian Guček na čtvrtce překážek zase zaběhl nejlepší národní čas.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný skok i pokus o rekord Duplantise na Zlaté tretře

Blízko k nejlepšímu světovému výkonu měl i švédský král tyčkařů Duplantis. Výšku 4 metry a 25 centimetrů se mu však ani na třetí pokus nepodařilo překonat kvůli silnému větru. Právě nepříznivé povětrnostní podmínky i silný déšť komplikovaly práci ostravských organizátorů.

"V jednu chvíli to vypadalo, že mítink zastavíme. Strhl se velký déšť a museli jsme posunout začátek skoku žen o půl hodiny. Duplantise jsme museli ujišťovat, že pršet přestane a vítr bude lepší. Přesto to nebyly ideální podmínky," uvědomoval si Juck.

Celé dopoledne přitom v Ostravě svítilo sluníčko. "Nechce se nám ani přemýšlet, co všechno by se na ostravském tartanu mohlo stát, kdyby počasí z poledne vydrželo až do podvečera," dodal zasmušile Juck.

Je nám líto, video expirovalo.
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zlatá tretra každým rokem láká velká jména. Slibný duel před mistrovstvím Evropy předvedli například oštěpaři Jakub Vadlejch s Němcem Julianem Weberem, které z hlediště sledoval úřadující světový i olympijský šampion Níradž Čopra.

"Čekali jsme triumf Jakuba Vadlejcha. Dělal, co mohl, ale ten den byl Julian Weber o něco lepší. Jsem ale přesvědčený, že to Jakuba nabije, aby mu to v Římě za pár dní na mistrovství Evropy vrátil," řekl Juck.

I parasportovci mají o účast na ostravské světové akci čím dál více zájem. Organizátoři proto musí hlídat i kapacity. "Daří se jim tam plnit limity na paralympiádu. Mirka Obrová hodila letos český rekord v oštěpu a dostala se tak do výběru do Paříže," vysvětlil oblibu technický ředitel závodu Oldřich Zvolánek.

Zlatá tretra byla jen jedna z částí oslav stoletého jubilea vítkovické atletiky. V září Ostrava hostí i závody Stříbrné tretry, v říjnu chce začít běžeckou závodnickou tradici Zlatým maratonem Emila Zátopka. Podle Jucka snaha města pořádat tolik sportovních akcí jen potvrzuje, že Ostrava je hlavním městem atletiky v České republice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články