Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zbýval jí rok života, teď se chystá i se svým zachráncem uběhnout maraton

Před třinácti lety jí zachránil život, teď spolu poběží maraton. Příběh jako z Hollywoodu naspal sám život. Vicky se narodila před jednadvaceti lety a Elliot se tehdy zapsal do registru dárců kostní dřeně. Jejich osudy se pak prolnuly poté, co se u Vicky v osmi letech projevily příznaky nemoci a byla jí diganostikována leukémie. Situace se musela řešit rychle. Bez operace by Vicky podle lékařů do měsíce zemřela.

Maratonci a v pozadí převysoká London Bridge Tower
zdroj: Reuters

Elliotova kostní dřeň ale pomohla zachránit malé pacientce život a později i k návratu do plného života. V současné době už uzdravená dívka studuje čtvrtým rokem medicínu v Newcastlu. A v neděli i se svým záchrancem společně poběží londýnský maraton. Chtějí tak získat peníze pro nadaci Anthonyho Nolana, jež pomáhá při léčbě poruch krve.

"Je šílené, když si uvědomím, že jsem před třinácti lety netušila, jestli se dožiji Vánoc a teď se chystám na maraton a ještě společně s člověkem, který mi zachránil život," řekla Vicky pro BBC News.

Dárce kostní dřeně Elliott to vnímá také silně. "Je úžasné zachránit někomu život a sledovat, co Vicky za tu dobu dokázala - studuje medicínu, cestuje, sportuje, baví ji hudba," říká dvaačtyřicetiletý Elliott s tím, že se občas zamyslí nad tím, co by se tehdy během pár týdnů mohlo stát, kdyby nebyl v registru dárců kostní dřeně.

"Je to neskutečné, vlastně jsme něco jako příbuzní," dodal. A všem, kdo o zápisu do registru uvažují, vzkazuje, že je to bezbolestné.

V patnácti letech se Vicky rozhodla poslat Elliotovi dopis a později se dohodli, že se setkají. "Je to velmi zvláštní pocit. Bylo neskutečné, že přede mnou seděl ten člověk, který mi zachránil život. Bylo nádherné odpoledne," vzpomínala uzdravení slečna s tím, že došlo i na slzy.

Teď Vicky přemluvila svého zachránce, aby spolu uběhli maraton a jejich příběh tím dostává ještě další rozměr. Běžet měli spolu už dříve, ale závod se nakonec běžel kvůli covidu jen virtuálně. V neděli konečně poběží společně.

Elliot už je otcem dvou dětí a na svůj velký den se těší. Tvrdí, že během tréninku se vcítil do pocitů filmového Foresta Gumpa. "Bude tu i moje matka, která stála tenkrát u postele v nemocnici, když jsem dával dřeň, teď mi bude fandit, když s uzdravenou Vicky poběžíme," říká k nedělnímu maratonu.

"Běžet vedle něho bude úžasné. Až proběhneme cílem, tak si asi pobrečím. Bude vidět kam jsem došla a že rakovina krve nemusí znamenat konec života," řekl Vicky. "Bude to úžasný pocit," dodala na závěr.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články