Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Zátopek je mezi největšími legendami nominovanými časopisem Athletics Weekly

Emil Zátopek je mezi pěti mužskými atletickými legendami, které nominoval magazín Athletics Weekly. U příležitosti 75 let existence renomovaný časopis v prosincovém vydání vyhlásí vedle každoročního ocenění pro nejlepší atlety roku také největší legendu od roku 1945.

Emil Zátopek
zdroj: ČT24

V mužské nominaci je vedle trojnásobného olympijského šampiona z Helsinek 1952 také jamajská sprinterská hvězda Usain Bolt, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, dlouholetý král závodů na 400 metrů překážek Edwin Moses a čtyřnásobný olympijský vítěz v hodu diskem Al Oerter.

Mezi ženami začíná nominovaná pětice univerzální nizozemskou atletkou Fanny Blankersovou-Koenovou, čtyřnásobnou olympijskou vítězkou z Londýna 1948. Redakce vybrala i polskou sprinterku Irenu Szewinskou, která má ve sbírce sedm olympijských medailí, i šestinásobnou olympijskou medailistku ve sprintech Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovovou z Jamajky.

Nominovaná byla rovněž světová rekordmanka v sedmiboji Jackie Joynerová-Kerseyovová a vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová, trojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa.

Tradičnímu každoročnímu ocenění letos v časopise Athletics Weekly dominují běžci. Hned dva zástupce v nominované šestici má Uganda. Joshua Cheptegei letos překonal tři světové rekordy na různých tratích a Jacob Kimplimo se stal mistrem světa v půlmaratonu.

Do nominace se dostal také etiopský vítěz maratonu v Londýně Shura Kitata, světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis, evropský rekordman na 400 metrů překážek Karsten Warholm a koulař Ryan Crouser.

Mezi ženami není v nominaci žádná zástupkyně technických disciplín. Objev této sezony, běžkyni na 400 metrů překážek Femke Bolovou z Nizozemska, doplňují vytrvalkyně Sifan Hassanová, Letesenbet Gideyová, Faith Kipyegonová, Brigid Kosgeiová a Peres Jepchirchirová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články