Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za výkonností tyčkařky Maláčové je trénink v Polsku

Ostrava - Roky patřila do české tyčkařské špičky, ale nikdy nevyčnívala. Až když se Romana Maláčová odhodlala k razantní změně a vsadila na polskou trenérskou školu, její výkonnost vylétla. V letošní sezoně si nedávno ve Francii skočila absolutní osobní rekord 462 cm a dobrou formu potvrdila i na mistrovství republiky v Ostravě, kde v sobotu vyhrála výkonem 450 cm a porazila podruhé za sebou českou rekordmanku Jiřinu Ptáčníkovou. Nedělní program halového MČR sledujte v přímém přenosu na ČT sport i na našem webu od 14:55.

Romana Maláčová
zdroj: ČTK autor: Adolf Horsinka

Osmadvacetiletá Maláčová je dlouholetou reprezentantkou, byla na třech mistrovstvích Evropy pod otevřeným nebem, na dvou v hale, na jednom světovém šampionátu v roce 2009 v Berlíně. Vždy skončila v kvalifikaci. "Měla jsem roky problém se sebevědomím, vůbec jsem si nevěřila. Přitom všichni říkali, že mám na daleko lepší výkony. Tak jsem si řekla, že musím něco udělat, nebo skončit," vyprávěla v Ostravě.
 
Rozhodla se tedy, že osloví polského kouče Dariusze Lose a jeho skupinu ve Vratislavi. K severním sousedům má česká tyčkařka roky blízko, jejím přítelem býval výškař Sylwester Bednarek, nyní se v zákulisí šušká o jejím vztahu s tamním tyčkařem Robertem Soberou, který je rovněž členem polské tyčkařské skupiny a který dokonce osobně koučoval Maláčovou v Ostravě.
 
"Teď už vím, že ta změna byla dobrá. Jsem ráda, že jsem to udělala," řekla Maláčová. "Psychicky jsem si nevěřila a teď jsem za to ráda. Pomáhají mi k tomu, abych si věřila, změnila jsem některé technické věci, udělala hodně změn. Pomalu to ze mě dostávají, abych předváděla výkony, na jaké mám," prozradila Maláčová.

Těžké začátky u polských sousedů

Už udělat rozhodnutí bylo těžké, začátky v Polsku jakbysmet. Vstříc jí vyšli v USK Praha, kde má stálý plat. Ve Vratislavi žije v podnájmu. "První měsíce byly extrémně těžké. Přemýšlela jsem, jestli se nevrátím. I kvůli jazyku, kvůli jejich mentalitě i kvůli penězům," prozradila. "Něco jiného je s nimi mluvit občas, něco jiného je tam přijet a nerozumět vůbec nic a bydlet tam. Panika ve mně byla," přiznala Maláčová. "Navíc nemají smysl pro můj černý humor, ale zvykají si," pousmála se.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti usilují v Ostravě o limity pro halové MS i OH

Nakonec si zvykla. "Mají jiný styl trénování, tak jsem ze začátku koukala a napodobovala. Je za mnou tým lidí, který mi říká, jak jsem dobrá, jak jsem silná, gymnasticky nadaná, že to musím kázat," vyprávěla. "Vybrali metodu, která zabírá. Samozřejmě jsem se tady u nás v Česku setkala s narážkami, co se tam jí a používá za 'vitamíny'," přiznala, že se setkala i s negativními dopingovými narážkami okolí po návratu do Čech.
 
V Ostravě bez potíží skočila 450 cm a pokoušela se opět o osobní rekord 463 cm, byť neúspěšně. Bude tak čekat, jestli ji IAAF pozve na HMS do Portlandu, kde bude skákat dvanáct tyčkařek. Maláčová je aktuálně v tabulkách třináctá. "Už jsem se nedokázala zkoncentrovat, jela jsem sem s tím, že skočím 450, limit na olympiádu, abych měla klid na sezonu, a myšlenky jsem nedokázala úplně zklidnit," našla důvod nezdaru. "Když mě vyberou, bude fajn, když nevyberou, bude to také v pohodě," mávla rukou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články