Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vrabcová Nývltová radí, jak na maraton: První polovinu jako na výletě a pak zrychlovat

Zdravotní stav ji přiměl ukončit kariéru, proto v neděli nebude na startu 27. ročníku Pražského maratonu. Eva Vrabcová Nývltová, která drží český rekord populárního závodu, však bude přítomna, protože bude maraton, jenž má nově start i cíl na Václavském náměstí, pro Českou televizi spolukomentovat. Pražský maraton můžete sledovat v přímém přenosu v neděli od 8:45 na ČT sport i na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová Nývltová u Pražského maratonu zůstává, ale v nové roli

"Kdyby mi zdraví dovolilo, běžela bych hned, ale teď se těším na roli spolukomentátorky a jsem ráda, že tak pořád mohu být součástí závodu," přiznala bývalá atletka v rozhovoru pro sportovní zprávy na ČT sport.

Své stopy v tradiční sportovní akci však zanechá i v tomto ročníku, protože se v projektu pořádající agentury Run Czech, pro niž nyní pracuje, podílela na přípravě zájemců o maraton.

"Kdo si koupil registraci na maraton, tak mohl trénovat se mnou. Každý týden jsme chodili do pražské Stromovky, kde jsme trénovali. Těch lidí nebylo moc, ale tréninky jsme jim pak ještě individualizovali," vzpomíná, jak se podílela na samotném závodu.

"S manželem jsme vytvořili tréninkový plán, takže se dalo připravovat také podle něho – individuálně. Vytvořili jsme dobrou partu a těší mě zpětná vazba lidí. Někteří trénovali virtuálně nebo pod tím plánem a ozvali se i lidi z Mexika a Venezuely, kteří sem přijedou a půjdeme spolu na kafe," vysvětluje už bývalá maratonská běžkyně, která startovala na pěti olympijských hrách a má medaili z ME v maratonu, že její práce měla smysl.

Věří, že v Run Czech bude moci realizovat i další podobné projekty. "Pořád tam zůstávám, takže zase nějaký podobný projekt vymyslíme. Každopádně tenhle maraton řadím mezi nejlepší v mé kariéře," řekla atletka, která absolvovala mezi jinými i maratony v New Yorku a Berlíně.

Na její rekordní čas bude v neděli útočit další česká reprezentantka Moira Stewartová a Vrabcová Nývltová jí přeje úspěch. "Ale mrzí mě, že už do toho nemohu zasáhnout na trati," dodává.

A jak zní její recept pro úspěšné absolvování maratonu? "Obecně platí – dobře se obléct, dobře se vyspat a dobře najíst. Pak je třeba rozvrhnout síly tak, abyste se první polovinu maratonu cítili jako na výletě a teprve pak začali zrychlovat. Takže vlastně běžíte jen půlmaraton," vysvětluje s úsměvem. "Tak jsem to běhala já. A taky by vás nemělo do toho půlmaratonu nic bolet, abyste to zvládli úplně v pohodě," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články