Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Valencie plná rekordů. Světová atletika poznala nová vytrvalecká maxima

Doba koronavirová přináší nevšední sportovní události, ve Valencii padly za jeden večer hned dva světové rekordy. Ugandský běžec a mistr světa Joshua Cheptegei vytvořil maximum na desetikilometrové trati 26:11,00. Připravil tak Kenenisu Bekeleho o letitý zápis, byl lepší o více než šest sekund. Etiopská vytrvalkyně Letesenbet Gideyová výtečným časem 14:06,65 překonala na pěti kilometrech o čtyři a půl sekundy legendární výkon krajanky Tiruneš Dibabaové.

Je nám líto, video expirovalo.
Cheptegeiův rekordní běh

Čtyřiadvacetiletý Uganďan už letos v Monaku sebral Bekelemu světové maximum na 5000 metrů. Vedle toho Cheptegei závodil v této koronavirové sezoně už jen při silniční pětce v Monaku, kde rovněž předvedl nejlepší výkon historie.

Teď při speciálním mítinku ve Valencii běžel prakticky celou druhou polovinu závodu osamoceně, ale i tak se postupně Bekeleho výkonu vzdaloval. Osobní maximum z vítězného MS v Dauhá si vylepšil o více než půlminutu.

Cheptegei nemá dost a na další závod se chystá příští týden, kdy by měl startovat na půlmaratonském mistrovství světa v Gdyni.

Gideyová běžela strojovým tempem, a když se ocitla v čele osamocená, napodobovala kadenci světel určujících rekordní tempo. Úřadující vicemistryně světa na trati 10 000 metrů jim v závěrečném kole utekla a s přehledem vystřídala v čele historických tabulek trojnásobnou olympijskou vítězku Dibabaovou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články