Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V New Yorku padl díky Tolovi traťový rekord. Obiriová se raduje stejně jako na jaře v Bostonu

Sezona maratonských majorů je u konce. V New Yorku se z vítězství radují Tamirat Tola, který překonal rekord závodu časem 2:04:58, a Helen Obiriová. Keňanka se stala první ženou od roku 1989, která v jediném roce vyhrála jak bostonský, tak newyorský maraton.

Tamirat Tola
zdroj: Reuters

Ženy na trať jednoho z nejslavnějších maratonů, který se poprvé běžel v roce 1970, vyrazily jako první a jejich závod měl úplně jiný průběh než ten mužský. V ulicích New Yorku se odvíjel taktický a pomalý závod (jeden z kilometrů v druhé polovině maratonu absolvovaly vytrvalkyně v tempu 3:45/km), kde se až do posledních kilometrů držela pospolu desetičlenná skupina, která se postupně zúžila na pět běžkyň. 

Byly tu Letensebet Gideyová a Helen Obiriová, někdejší mistryně na 10 000 a 5000 metrů. Nescházela tu také Brigid Kosgeiová, která do letošního září držela světový maratonský rekord, než ji o něj dramatickým způsobem v Berlíně připravila Tigist Assefaová. Vše se schylovalo k dramatickému závěru jinak poněkud ospalého maratonu.

Již v ulicích Central Parku, kde celý maraton, který během 42 kilometrů navštíví všech pět newyorských částí města, odpadla s bolestivou grimasou Kosgeiová. Zbývala jediná poslední míle. Na ni jako první vyrazila Obiriová, která si po dvou a půl hodinách běhu střihla sprinterský souboj s Gideyovou. A byla úspěšná. Zvítězila v čase 2:27:23.

Keňanka se díky triumfu stala první ženou od roku 1989, která v jediném roce dokázala vyhrát jak bostonský, tak newyorský maraton. 

Mužský závod běžel podle zcela jiného scénáře a jeho stěžejním aktérem byl Tamirat Tola. Etiopan se v roce 2022 stal mistrem světa a letos v Budapešti nebyl daleko obhajobě, avšak v závěru kvůli žaludečním problémům odstoupil. V životopise dvaatřicetiletého vytrvalce ale dosud scházelo vítězství na jednom z šestice nejprestižnějších maratonů. 

Dočkal se v New Yorku. Pětadvacet kilometrů se mu po boku držel krajan Jemal Yimer, ovšem ani on posléze už nestačil tempu, které bylo až téměř minutu pod stávajícím rekordem newyorského maratonu – ten zaběhl před dvanácti lety Keňan Geoffrey Mutai (2:05:06). Tola nezpomaloval a jeho náskok rostl. 

V Central Parku pak Etiopan završil svůj excelentní výkon. Tola zvítězil časem 2:04:58 a překonal tím o osm vteřin Mutaiův rekord na jednom z nejslavnějších městských maratonů světa. Druhý závodník v cíli, kterým byl nakonec Albert Korir, na vítězného Tolu ztratil bez jediné vteřiny dvě minuty.

Newyorský maraton:

Muži: 1. Tola (Et.) 2:04:58, 2. Korir (Keňa) 2:06:57, 3. Kitata (Et.) 2:07:11.

Ženy: 1. Obiriová (Keňa) 2:27:23, 2. Gideyová (Et.) 2:27:29, 3. Lokediová (Keňa) 2:27:33.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články