Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Týden klidu a potom opět řehole. Není čas ztrácet čas, shodují se Maslák s Holušou

Praha – Z letadla vystoupili s úsměvem na tváři, ale po halovém mistrovství světa na nich byla patrná únava. Šampion v běhu na 400 metrů Pavel Maslák i vicemistr světa na patnáctistovce Jakub Holuša se proto po návratu do Česka těší na týden klidu. Uvědomují si ale, že hned poté musí zahájit přípravu na letní sezonu s vrcholem na olympijských hrách v Riu de Janeiro. "To bude úplně něco jiného," shodli se po příletu.

Zleva Pavel Maslák se zlatou medailí z HMS a Jakub Holuša se stříbrnou medailí
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

V neděli večer šel celý tým na závěrečný banket, kde medaile oslavili. "Bylo to dobré. V letadle jsme jen dorovnali hladinku a trochu spali," řekl Maslák. Holuša už zažil i větší party. "Asi stárneme," pousmál se osmadvacetiletý běžec. "Bylo to decentní, připili jsme si celý tým, ale nepřeháněli jsme to. V jednu jsem byli doma a chystali jsem se na odlet. Cesta byla hrozně dlouhá. Ale užili jsem si to, byla super parta."

Týden volna bude ve znamení odpočinku a Velikonoc. Oba atleti pojedou domů, Maslák do Havířova a Holuša do Opavy. "Rozhodně se nepůjdu proběhnout, budu mít sportovní klid," řekl jednoznačně Maslák. "Ale není čas moc ztrácet čas, už takhle to mistrovství světa bylo pozdě. Je třeba začít makat," prohlásil Holuša.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti se vrátili z HMS, Maslák už se těší na odpočinek

Oba si dobře uvědomují, že je čeká náročná příprava na olympijskou sezonu. Maslák už příští týden v úterý odletí do Jihoafrické republiky na tradiční pětitýdenní soustředění. "Těším se na to," řekl čtyřstovkař. "Vím, že můžu závodit s každým, musím se na to připravit. Ale není to tak, že když byl Holuša stříbrný na MS, že bude stříbrný na olympiádě. Tak to neplatí," upozornil mílař.

Oba se přichystají i na mistrovství Evropy v Amsterdamu, které bude měsíc před olympiádou. Maslák poběží dvoustovku, Holuša chce útočit na medaili. "Příprava bude delší, začneme závodit trochu později, na ME pojedu na dvoustovku v rámci tréninku," řekl Maslák. Holuša ME pojme jinak. "Připravím se, abych útočil na medaili. Každá šance by se měla využít," míní.

Stříbrná medaile v kvalitní konkurenci je cenný úspěch, ale Holuša sám moc dobře ví, že pokud by udržel kontakt s vedoucí skupinou dvě kola před cílem, mohl útočit na zlato. Možná. "Samotného mě to štve," přiznal. "Nikdy není nic jasné dopředu, mohl jsem vyhrát, ale také vytuhnout."

Přemýšlí nad tím, neboť v podobném duchu se vyjádřil i jeho kouč Jiří Sequent. "Před závodem jsem nevěřil v medaili ani náhodou, když jsem viděl ta jména, což je asi špatně, ale pak se to stane a je třeba si toho vážit," uvedl Holuša. "Ale nebyl bych závodník, kdybych nehledal chyby a neštvalo mě to. Cítím to jako chybu. Ale nesmutněme, i to stříbro má cenu zlata. Užiju si to," dodal halový mistr Evropy, který byl druhý na halovém světovém šampionátu už v roce 2012 na osmistovce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články