Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Thiamová útočí v Talence na evropský rekord Klüftové, Mayer bere domácí mítink tréninkově

V sedmiboji ve francouzském Talence míří za vynikajícím výkonem Belgičanka Nafissatou Thiamová. Olympijská vítězka a mistryně světa je v čele se ziskem 4133 bodů i díky tomu, že předvedla nejlepší výškařský výkon v rámci sedmiboje, 202 centimetrů. Naopak francouzský desetibojař Kévin Mayer na domácím mítinku na loňský světový rekord nenaváže. V první den soutěže absolvoval jen tři disciplíny a to samé má v plánu i v neděli.

Nafissatou Thiamová
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Po čtyřech disciplínách má Thiamová o 77 bodů víc než předloni v Götzisu, kde si vytvořila osobní rekord 7013, s kterým je třetí v historických tabulkách.

Lepší výkony v minulosti předvedly jen světová rekordmanka Američanka Jackie Joynerová-Kerseeová (7291) a Švédka Carolina Klüftová (7032).

Mayer divákům na stadionu řekl, že v současnosti nemá na to, aby zvládl celý desetiboj naplno, a nechce se tři měsíce před mistrovstvím světa v Dauhá zranit.

Loni v září nasbíral Mayer v Talence 9126 bodů a překonal o 81 bodů tři roky starý světový rekord Američana Ashtona Eatona. Letos pořadatelé přesunuli mítink na červen, kdy francouzský hrdina ještě není ve špičkové formě.

V úvodu desetiboje ale Mayer předváděl slušné výkony. V běhu na 100 metrů byl časem 10,60 sekundy druhý za Kanaďanem Piercem Lepagem (10,31). Stejně jako v dálce, v níž skočil 755 centimetrů.

Vrh koulí vyhrál výkonem 15,56 metru a se součtem 2723 bodů byl druhý o 65 bodů za Lepagem. Kanaďan nakonec vyhrál první den se ziskem 4558 bodů, díky němuž má náskok 253 bodů na druhého Američanka Zacheryho Ziemeka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články