Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Testosteron umí výrazně zvýhodnit. Atletek s vyšší hladinou hormonu není málo

Světová atletická federace IAAF se rozhodla pro razantní řešení. Problémem je, že mezi atletkami mají ženy s vrozenou vysokou hladinou mužských hormonů výrazně vyšší zastoupení než v běžné ženské populaci. A vyšší množství testosteronu sportovkyně zvýhodňuje. Nové pravidlo, podle kterého v bězích od 400 metrů po jednu míli nemohou atletky startovat, pokud si prostřednictvím léků nesníží množství inkriminovaného hormonu v těle, vejde v platnost od listopadu.

Caster Semenyaová
zdroj: Reuters autor: David Gray

Pro závodění v ženské kategorii bude povoleno maximálně 5 nmol/l testosteronu v těle, což je úroveň, nad kterou se běžná žena za normálních okolností nedostane. Vyšší hladina je způsobena diagnózou odlišného sexuálního vývoje (DSD) nebo nádorem. Ženy, které trpí DSD, mohou mít i vyšší hladinu testosteronu než muži.

Podle výzkumů má zvýšenou hladinu testosteronu přibližně sedm z tisíce vrcholových atletek. "To je zhruba stočtyřicetkrát více, než najdete v běžné ženské populaci," uvedl Stephane Bermon z medicínského a vědeckého oddělení IAAF. Nejznámějším případem je jihoafrická světová i olympijská šampionka Caster Semenyaová, ale rozhodně není jedinou běžkyní.

Zjištění dokázala, že vyšší množství mužského hormonu zvýhodňuje. Pro Semenyaovou a spol. to pak může mít vážné důsledky. "Předpokládal bych, že Semenyaová bude na osmistovce o pět až sedm sekund pomalejší," odhadl přední sportovní vědec Ross Tucker.

IAAF přišla s jasným řešením. Pokud budou chtít ženy závodit v disciplínách, kterých se nová úprava týká, nižší hladinu budou muset udržovat trvale, tedy i mezi závody. "Lék na snížení hladiny testosteronu je hormonální přípravek podobný antikoncepční pilulce, kterou užívají miliony žen po celém světě. Žádná atletka nebude nucena podstoupit operaci. Rozhodnutí o způsobu léčby záleží na ní, přičemž bude úzce spolupracovat se svým lékařským týmem," uvedl Bermon.

IAAF je přísnější než při prvním pokusu o omezení

Obdobné pravidlo platilo už od roku 2011, ale sportovní arbitráž CAS ho v roce 2015 zrušila. Poukázala tehdy na to, že neexistují vědecké důkazy, že mají takto disponované atletky výhodu oproti soupeřkám. Tentokrát má však IAAF analýzy, které to potvrzují.

Před sedmi lety platila vyšší hranice 10 nmol/l, nyní je IAAF mnohem striktnější a na výsledky to bude mít pravděpodobně velký dopad. "Semenyaová ztrácela asi čtyři sekundy nebo pět sekund. V letech 2013 a 2014, kdy IAAF usilovala o dodržování horní hranice (v té době 10 nmol/l), běžela osmistovku za dvě minuty. Teď při hranici 5 nmol/l bude tento účinek ještě větší. Půjde z 1:54 na 2:01 až 2:03," prorokoval Tucker.

Z analýzy IAAF:

"Zvýšení hladiny testosteronu u žen z 0,9 nmol/l na pouhých 7,3 nmol/l zvětšuje svalovou hmotu o 4 % a svalovou sílu o 12 až 26 %; zatímco jeho zvýšení na 5, 7, 10 a 19 nmol/l zvyšuje cirkulující hemoglobin o 6,5 %, 7,8 %, 8,9 % a 11 %. Vezmeme-li v úvahu veškeré dostupné znalosti a data, odborníci odhadují, že výhoda při cirkulující hladině testosteronu v normálním rozmezí mužského pohlaví oproti normálnímu rozmezí u žen činí 9 %."

Zdroj
ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články