Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Téměř dvacítka ruských atletů může závodit, mezi nimi i výškaři Lasickeneová a Lysenko

Na mezinárodní scéně může letos navzdory trvajícímu trestu pro ruský svaz závodit osmnáct ruských atletů. Od mezinárodní federace IAAF totiž získali status neutrálních sportovců. Povolení už mimo jiné dostala úřadující mistryně světa ve skoku do výšky Marija Lasickeneová, stříbrný výškař z londýnského MS Danil Lysenko či tyčkařka Anželika Sidorovová, halová mistryně Evropy z roku 2015.

Marija Lasickeneová
zdroj: Reuters

IAAF obdržela více než 80 žádostí, které postupně prověřuje, přednostně ale vyřídila uchazeče o start na březnovém halovém mistrovství světa v Birminghamu. Atletům, kteří měli povolení závodit už v minulém roce, stačí zjednodušená žádost o prodloužení. 

Zákaz startů ruských závodníků v mezinárodních soutěžích trvá už od listopadu 2015, kdy IAAF suspendovala kvůli státem podporovanému dopingovému programu celý ruský svaz. Naposledy IAAF distanc prodloužila vloni v listopadu. Dál ale platí, že atleti, kteří prokážou, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový systém, mohou závodit jako neutrální sportovci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články