Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svoboda: Nesplnil jsem výkonnostní cíl. Teď musím řešit, co dál

Překážkář Petr Svoboda zažil opět hořkou zkušenost na atletickém oválu během velké akce. Devětatřicetiletý atlet nastoupil na halovém MS v Glasgow do rozběhu na 60 metrů překážek s jasnou ambicí dalšího postupu do semifinále. Po startu ale skončil na třetí překážce a závod ani nedokončil. Dokončil jej jen s hlavou v dlaních a později přiznal, že si není jistý, jak bude vypadat jeho budoucnost.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozběhy na 60 m překážek s Petrem Svobodou a Štěpánem Schubertem

V cíli byl Svoboda viditelně zklamaný. "Udělal jsem tam technickou chybu, kterou jsem se snažil vyrovnat. Něco mě tady chytlo v předním stehně, jak jsem se to snažil udržet. To je furt něco, je mi to líto. Prostě last dance," uvedl bezprostředně po závodě.

V mixzóně se pak rozpovídal o své atletické budoucnosti. Ačkoliv před šampionátem řekl, že by rád pokračoval do HME 2025, po nezdaru v Glasgow je jeho budoucnost nejistá.

"Asi snad jako jedinému atletovi v historii, který měl áčkový limit, mi na Olympu totiž dali profesionální smlouvu jen do března. Aby mi ji prodloužili, dostal jsem výkonnostní cíl. A ten jsem tady nesplnil," přiblížil.

Bezprostředně po závodě proto netušil, jestli bude moci zahájit přípravu na letní sezonu s evropským šampionátem v Římě a olympijskými hrami v Paříži.

"Kdybych byl milionář, tak asi jo. Ale takhle musím řešit, co dál. Možná si tím zavřu dveře, ale klidně to řeknu otevřeně, už mě nebaví chodit po špičkách. Mám pocit, že už tam nejsem žádoucí. Místo toho, abych se připravoval na mistrovství Evropy venku a olympijské hry, tak jsem musel závodit v hale. I přesto, že jsem byl nemocný," vykládal.

Prozradil, že jeho potíže souvisely i s covidovým onemocněním. "Když je člověk po covidu, tak se trhá jako papír. U mě je to ještě úměrné věku. Už zkrátka necítím podporu. Jenom od lidí, kteří mi od srdce fandí. Ale ti mě u atletiky bohužel neudrží," posteskl si veterán, kterého různá zranění provázejí celou kariéru.

Aktuálně cítil, že jeho působení ve vrcholové atletice končí. "To by se fakt musel najít nějaký milionář, kterému by bylo líto Petra Svobody a splnil by mu ještě jeho sen o olympijském roce. Takové je podle mě jediné východisko. Ale tyto příběhy se dějí asi jen v jiných zemích. Nejsme v Americe," zasnil se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články