Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Světová atletika zveřejnila podmínky finanční podpory. Nic nedostanou například dopingoví hříšníci

O finanční podporu Světové atletiky se mohou ucházet sportovci se splněným limitem pro olympijské hry v Tokiu, kteří v minulosti neměli dopingový trest. Vyloučeni jsou závodníci z absolutní světové špičky.

Diamantová liga v Bruselu
zdroj: Reuters

O prostředky by neměli žádat ani profesionálové, kteří mají pravidelný příjem například od vlády, národního olympijského výboru, svazu nebo sponzorů.

Světová atletika koncem dubna zřídila fond pro atlety, kteří po zastavení závodů přišli o příjmy. K dispozici je v něm půl milionu dolarů (12,5 milionu korun).

"Doufáme, že získáme ještě více peněz od soukromých příznivců našeho sportu, ale vyšlo najevo, že zdroje budou muset být zaměřeny na atlety, kteří budou příští rok pravděpodobně závodit na olympijských hrách v Tokiu a nyní mají problém hradit své základní náklady kvůli výpadku příjmů," uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Žádat tak budou moci atleti se splněným výkonnostním požadavkem pro OH, kteří nikdy neměli problém s dopingem a prokážou nouzi kvůli významnému poklesu příjmů ve srovnání s loňským rokem.

V zájmu toho, aby se pomoc dostala k těm nejpotřebnějším, nesmí žádat nikdo z nejlepších šesti závodníků ve světovém žebříčku v dané disciplíně, běžci umístění na prvních šesti místech v jakémkoliv závodě se zlatou známkou a atleti, kteří loni vydělali v Diamantové lize více než šest tisíc dolarů na prémiích (asi 151 tisíc korun).

O grant by se rovněž neměli ucházet atleti s pravidelným stálým příjmem, protože nesplňují podmínku nouze. Žádosti bude Světová atletika přijímat do konce května. Od června by granty měly být profesionálním atletům vypláceny.

Jejich výše bude záviset na počtu žádostí, maximálně to bude 4000 dolarů (asi 100 tisíc korun). Sportovci by z těchto prostředků měli hradit základní životní potřeby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články