Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Superstar světové atletiky chce v Praze znovu překonat světový rekord

Praha - Fenomenální ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová dnes přiletěla do Prahy. Ve čtvrtek bude nejzářivější hvězdou Mítinku světových rekordmanů v pražské O2 Areně. A ve vzduchu visí pokus o halový světový rekord, který nedávno v ruském Doněcku vylepšila na rovných pět metrů. "Absolutní světový rekord asi jen tak nepřekonám, ale můj cíl je 501 centimetrů," prohlásila na tiskové konferenci. Pokud by na této výšce dvakrát neuspěla, zkusí svůj oblíbený recept. "Kdyby nevyšly dva pokusy na 501, dám si laťku na 502. Prostě pro štěstí," uvedla s úsměvem trojnásobná nejlepší atletka světa, která loni v olympijském finále v Pekingu skočila 505 centimetrů.

Isinbajevová má za sebou náročný program. Nejprve 15. února v Doněcku posunula halové maximum na rovných pět metrů a vzápětí se v Birminghamu zranila. "Po Doněcku jsem se cítila trošku emocionálně vyčerpaná. Trošku jsem si navíc při rozcvičování natáhla odrazovou nohu, ale teď už se cítím v pohodě. Myslím, že na takový výkon zase mám," uvedla.

K dalšímu zlepšení ale prý bude potřebovat mimořádné podmínky. "Jsem hodně emotivní, a stejně je to i s rekordy. Buď ta nálada přijde, nebo ne. Bude záviset na publiku, hudbě, moderátorech," řekla tyčkařka. Isinbajevová už v Česku dvakrát skákala, příliš se jí ale nedařilo. "Už jsem tu skočila nějakých 450 nebo 455, což byl tehdy také můj osobák," zavzpomínala na premiérovou účast na Pražské tyčce v roce 2003. Předloni si na Zlaté tretře v Ostravě zlepšila maximum na českém území jen na 466 centimetrů, i když se od ní čekal mnohem lepší výkon. "Myslím, že to bude tou Ostravou, bylo tam chladno, tam se mi prostě nevedlo," řekla.

Pražským mítinkem její halová sezona končí, halové mistrovství Evropy v Turíně vynechá. Den po závodě odletí do Japonska. "Pojedu se podívat na sestru a synovce, celý rok je nevidím. Poletím do Tokia a až se vrátím do Ruska, vezmu si volno a začnu přípravu na léto," prohlásila.

V hlavní sezoně je pro ni velkou motivací i zařazení tyčky žen do Zlaté ligy a s tím související jackpoty za celkové vítězství i světové rekordy. "Ale ty se nedají naplánovat. Letos bych ráda překonala své maximum. A až bude rekordů ještě o deset víc? Těžko říct, pak už není žádná motivace. Už jenom věnovat se rodině," uvedla Isinbajevová, která se netají tím, že jejím velkým cílem je trumfnout 35 světových rekordů legendárního Sergeje Bubky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články