Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Stromšík se těší na halové ME a sní o štafetě v olympijském Tokiu. Je to reálné, věří

Sprinter Zdeněk Stromšík v létě přepisoval historické atletické tabulky. Překonal totiž český rekord v běhu na 100 metrů. Po podzimní a zimní přípravě vstoupil do halové sezony zostra. Hned v prvním startu splnil podmínku pro nominaci na halové mistrovství Evropy v Glasgow. "Snad bude forma taková, abych nemusel moc řešit konkurenci," doufá Stromšík s výhledem k březnovému šampionátu. Z dlouhodobých cílů by pak rád viděl českou štafetu na olympiádě v Tokiu. A věří, že to vyjde.

Stromšík na krajském přeboru v Ostravě ve finále běhu na 60 metrů dosáhl času 6 sekund a 69 setin, o jednu sekundu tak vyhověl nominačnímu kritériu. Stal se prvním českým atletem, který se na halové ME kvalifikoval a zároveň potvrdil, že se v zimním přípravném období zlepšil rychlostně i silově.

"Značí to, že se podzimní a zimní příprava podařila. S trenérem jsme chtěli, že bych se tak mohl pohybovat, což se splnilo. Jsme s tím maximálně spokojeni a můžeme se chystat na vrchol v Glasgow," říká Stromšík.

Do závodů může jít podle svých slov s pohodou. "Už nemusím tlačit čas k limitu. Se sezonou budu spokojen ve chvíli, kdy si překonám osobní rekord a potom udělám nějaký pěkný výsledek na halovém mistrovství Evropy."

Je nám líto, video expirovalo.
Sprinter Stromšík nejen o své účasti na HME v Glasgow

Čtyřiadvacetiletý sprinter dosud sezonu nikdy nezahájil rychlejším časem. Jeho osobní maximum na 60 metrů má hodnotu 6 sekund a 60 setin. "Pevně věřím, že čas kolem 6:58 je v mých silách," uvedl Stromšík, který má z atletického světa nejraději jamajského sprintera Asafu Powella.

"Vždycky někdo napíše, že jsem český Bolt. Pak si to média a ostatní převezmou. Ve Valašském Meziříčí, odkud pocházím, jsem stále český Bolt. To zní líp než český Powell," směje se Stromšík, který v létě v Táboře překonal osm let starý český rekord na stovce časem 10:16.

Může za to i Stromšíkův profesionálnější přístup k tréninkům. "Hlavním faktorem byl přesun do Ostravy na podzim 2017. Paní Netoličková mi s panem Zvolánkem vytvořili dobré podmínky, získali jsme přístup do haly a k lepší regeneraci."

Zdeněk Stromšík a Jan Veleba
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Do Ostravy se s ním přesunul také trenér Vlček. "To se promítlo do celkového výsledku. Na Olympu v Praze jsem sice byl, ale trénoval jsem v Uherském Hradišti. A tam byly podmínky omezené. Z centra mě navíc vyhodili," popisuje Stromšík.

Toho čeká nabitá sezona. Kromě HME se letos koná MS v katarském Dauhá a světová atletika bude k vidění také na 30. Letní světové univerziádě, kterou na začátku července bude hostit italská Neapol. "Je to o tom trefit závod, optimální formu a být na rychlé dráze," ví Stromšík.

Nejblíže ho čeká víkendový mítink Jablonecká hala. Poté by se měl před ME a MČR ukázat ještě minimálně na podniku v Dortmundu. Z dlouhodobých cílů by rád viděl českou štafetu na olympijských hrách 2020 v Tokiu. "Otazník visí nad jménem Pavla Masláka. Jeho trenér jednou říká, že Pavel poběží, pak zase ne," řekl Stromšík.

Osvědčil se podle něj loňský model, kdy tým absolvoval dvoutýdenní soustředění na Tenerife. "Letos bychom mohli jet do japonské Jokohamy na neoficiální štafetové mistrovství světa. Velký sen je podívat se na olympiádu a se štafetou je to pro nás reálné," doufá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články