Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Stříbrný šampionát, dobrý šampionát. Trenér Dvořák je po ME spokojený

Amsterdam - Česká atletika má za sebou jedno nejúspěšnějších mistrovství Evropy, byť šampionát v Amsterdamu se zapíše do historie "jen" stříbrným písmem. Zlatá medaile poprvé po dvou předchozích šampionátech chybí, ale co do počtu bodů za umístění do osmého místa byli čeští reprezentanti vůbec nejlepší od vzniku samostatné republiky.

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Za mě dobrý," zhodnotil lakonicky šampionát šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. "Samozřejmě vždycky může být líp, ale není to o tom, že líp už bylo," pousmál se spokojený kouč. "A na olympiádě v Riu mohou uspět atleti, kteří tady nebyli nebo neuspěli," připomněl například oštěpařku Barboru Špotákovou, překážkářku Zuzanu Hejnovou, která v Amsterdamu kvůli tréninkovému manku nebyla, či oštěpaře Jakuba Vadlejcha.

Česká výprava získala celkem 49 bodů a obsadila třinácté místo. Dosud nejvyšší (45) byl bodový součet v Göteborgu 2006. O "stříbrný" šampionát se postarali čtvrtkař Pavel Maslák, oštěpař Vítězslav Veselý, tyčkař Jan Kudlička a desetibojař Adam Sebastian Helcelet.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák po štafetě: Nevím, kde se stala chyba

Těsně pod stupni vítězů skončili dálkař Radek Juška a štafeta mužů na 4x400 m, pátá byla Špotáková, šestá sedmibojařka Kateřina Cachová, sedmý výškař Jaroslav Bába a osmá místa si připsali mílař Filip Sasínek a běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová.

Když Dvořák před dvěma lety uviděl tvrdá postupová kritéria na olympijské hry či mistrovství světa, zmírnil limity na ME, aby se mládí otrkalo. I proto ho potěšilo, že kritéria splnilo 51 závodníků, i když jich nakonec na start nastoupilo o čtyři méně. Dále ho potěšila úspěšnost v postupech z kvalifikací a rozběhů. "Ne všem se to povedlo, což je sen každého trenéra, ale to se nestává," řekl.

Bez osobního rekordu

Minusem je skutečnost, že si nikdo neudělal osobní rekord, český rekord vytvořila pouze mužská čtyřstovkařská štafeta, jež ale finálovým časem přišla o možnost dostat se na OH. "Štafeta mi i tak udělala radost. Nebyli na tom kluci tak dobře individuálně, ale semkli se," podotkl Dvořák.

Vypíchl i Helceleta a Jušku, líbil se mu Sasínek, kterého nejspíš nemine dodatečná olympijská nominace. Politoval Kudličku, kterého minulo zlato jen těsně. "Víťa (Veselý) s Máslem (Maslákem) se ukázali jako velcí závodníci," doplnil.

Nižší forma Špotákové mu starosti nedělá. "Neměl jsem očekávání, že vyhraje o kilometr," připomněl zdravotní potíže, které světová rekordmanka měla. "Má manko, poprvé šla dva závody s denní pauzou. Rozdíl je markantní. Neházela dobře," soudil. "Nemá za sebou starty, potřebuje házet," dodal.

Našel i negativa. Nepříliš kvalitní organizace zejména ze strany dopravy, točící se silný vítr, který ovlivňoval všechny soutěže, či diskvalifikace Jakuba Holuši, který by ve finále patnáctistovky zcela jistě bojoval o zlato. "Vyhrál by to, vychutnal by si to. Kdyby se tak běželo na olympiádě..." zasnil se Dvořák a připomněl pomalé tempo s rychlým finišem, což Holušovi sedí. "A za rok si také vzpomenu na to, že jsem se tady furt svlíkal a oblíkal," pousmál se nad častými změnami počasí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články