Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Štefela je fit, ale s účastí na halovém MS už nepočítal. Do Glasgow pojede s velkou pokorou

Výškař Jan Štefela se letos stal prvním českým výškařem od roku 2015, který překonal hranici 230 centimetrů. Povedlo se mu to dokonce dvakrát. Pak ale kvůli zdravotním problémům nestartoval na mistrovství republiky a na sociálních sítích ohlásil konec halové sezony. To se změnilo, když se v žebříčku Světové atletiky po odhlášení konkurentů posunul na účastnické místo pro halové mistrovství světa. Telefonátem ho zaskočil trenér Jaroslav Bába. Přímé přenosy vysílá od pátku do neděle ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus.

Výškař Jan Štefela
zdroj: REUTERS

Štefela po nečekané informaci vstal od chytání ryb, sbalil pruty a vrátil se do přípravy. S účastí na vrcholu halové sezony už nepočítal. Záda si pochroumal na lednovém mítinku Česká tyčka. Pak je vyléčil, ale znovu se mu ozvala v polovině února na Banskobystrické laťce. Nyní už je fit.

"Dneska jsem šel takovou testovačku v posilovně, 170 kilo na podřep a záda drží. Nelimituje mě to, nebolí, takže já jsem spokojený," řekl.

Štefela získal v roce 2021 evropský titul v kategorii do 22 let, o rok později v dešti skončil sedmý na ME dospělých v Mnichově. Letos zaznamenal velký výkonnostní skok.

Díky změně stravování zhubnul. "Minulý rok jsem měl závodní váhu 74,5 kila. Teď co jsem začal jíst trošku normálně, nepít alkohol a nejíst hodně tučné, kalorické kraviny, shodil jsem to na závodní váhu 70 kilo. Cítím se líp, jsem víc vyrýsovaný. A svalově jsem na tom ještě lépe, v posilovně jsem se zlepšil. Má to svoje benefity," pochvaloval si.

Jedna z největších českých nadějí?

Přes 230 centimetrů skočili v této sezoně jen čtyři z jeho soupeřů na HMS. Jedním z nich je obhájce titulu Korejec U Sang-hjo, s nímž se Štefela potkává na Strahově.

"Takové minus je, že on neumí moc anglicky, takže si moc nepokecáme. Ale pozorujeme se na tréninku, co kdo dělá, jak vypadá. Určitě je tam takové to jiskření, taková ta rivalita. Samozřejmě ten kluk má skočeno 236, je velká zkušenost i jen ho pozorovat na tréninku," vyprávěl český reprezentant.

Překvapilo ho, kolik času jeho korejský kolega v hale tráví. "Třeba to rozcvičení. Oni přijdou do haly a hodinu a půl se rozcvičují. Ale ne tak, že by se nějak intenzivně rozcvičovali. Oni tam sedí, kecají. Celkově jsou na tom tréninku tři hodiny. My přijdeme, máme to za hodinu a půl hotové, zbytečně tam nesedíme. Každému sedí něco jiného. Já to mám rád rychle za sebou," přiblížil.

Uvědomuje si, že nedělní soutěž výškařů na HMS bude hodně otevřená. "Já si to nějak nepřipouštím, že mám roli favorita nebo možnost mít medaili. Spíš to beru s rezervou. Pojedu tam s velkou pokorou a respektem vůči závodníkům. Abych bojoval, nebudu si to užívat. Nebudu se zlobit, kdybych byl top osmička, top pětka. Mám samozřejmě mnohem větší cíle, ale nechci nic říkat, nic slibovat," přemítal Štefela.

Program vysílání

Pátek:

10:55 – 15:30 HMS v atletice Glasgow (ČT sport a celé na ČT sport Plus)

20:00 – 23:10 HMS v atletice Glasgow (ČT sport a ČT sport Plus)

Sobota:

10:50 – 15:20 HMS v atletice Glasgow (ČT2 a celé na ČT sport Plus)

20:00 – 23:00 HMS v atletice Glasgow (ČT sport a ČT sport Plus)

Neděle:

10:55 – 14:40 HMS v atletice Glasgow (ČT2 a celé na ČT sport Plus)

20:00 – 23:00 HMS v atletice Glasgow (ČT sport a ČT sport Plus)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články