Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Staněk vzhlíží k hranici 22 metrů, Švábíková se za odměnu vrhne na snowboard

Úspěšná atletická výprava je z halového evropského šampionátu zpátky doma. A medailisté koulař Tomáš Staněk a tyčkařka Amálie Švábíková už spřádají další plány. Stříbrný Staněk by rád v letní sezoně konečně znovu překonal hranici 22 metrů, která mu od roku 2018 odolává. Bronzová Švábíková se těší na odpočinek a chystá se na snowboard.

Český rekordman Staněk, jehož absolutní maximum má hodnotu 22,17 metru, se dvaadvacítce už několikrát za posledních pět let přiblížil. Loni v létě v Lucembursku výkonem 21,94 zaostal jen o sedm centimetrů za svým venkovním českým rekordem. "Cíl to byl i pro tuto sezonu, bohužel to nevyšlo v těch mítinkových závodech, ve kterých jsem to chtěl hodit," uvedl.

Za stříbrnou medaili z HME by ale tento výkon neměnil. "Kdybych hodil 22,30 třeba na Kladně nebo na republice, tak mě to rozhodně netěší tolik, jako když jsem dal 21,90, a měl medaili na velké akci," poznamenal nyní už čtyřnásobný medailista z halových evropských šampionátů.

Zatímco před čtyřmi i před dvěma lety byl jediným český individuálním medailistou na HME, tentokrát ho doplnila bronzová tyčkařka Amálie Švábíková. Její soutěž Staněk sledoval jako divák. "To jsem si užil dost. To bylo dobrý, fandili jsme," vyprávěl.

Švábíkové medaili přeje a považuje to za dobrý vzor pro ostatní. "Myslím, že pro Amálku i Štěpána (Janáčka) je to super impulz do přípravy. Je takhle mladá a navázala na úspěchy, které měla z mládežníků, což bohužel moc našich juniorských talentů zatím nedokázalo. Myslím, že pro ostatní je to skvělá motivace, že vidí, že to jde, že stačí prostě pracovat a tvrdě dřít. To už prostě v té dospělé atletice je potřeba. Tam už to není o tom, že vám to docela jde, tak vyhrajete ve svém ročníku medaili na Evropě nebo něco takového. Tam už jsou všichni ti nejlepší. Tam čekají všichni ti vlčáci," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší pokus Staňka ve finále s ohlasem

Švábíkové připomíná medaile magnet na lednici

Bronzová medaile, kterou si Švábíková zajistila výkonem 470 centimetrů, vypadá nezvykle. "Samozřejmě je hezká, ale je to taková magnetka na lednici," smála se Švábíková. "Ale je pro mě hodně cenná," doplnila třiadvacetiletá tyčkařka.

Po úspěšných juniorských letech se letos v hale poprvé výrazně prosadila mezi seniorskou konkurencí. V Istanbulu potvrdila výkonnostní vzestup, který při republikovém šampionátu vyvrcholil halovým českým rekordem 472 centimetrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Bronzový pokus Švábíkové s medailovým ceremoniálem

Istanbulský úspěch je pro rodačku z Kadaně závazkem i povzbuzením. "Je to padesát na padesát. Tlak okolí k tomu patří a je důležité s tím umět pracovat, soustředit se na sebe a své výkony. A tlak se snažit vypustit a nesvazovat se," uvedla.

Těší se, že se po letech dostane na prkno. "Jedeme hned zítra s Ondrou do polských Krkonoš na wellness pobyt. Určitě plánuju vzít lyže nebo snowboard. Ondra bere běžky, na ty moc nejsem, tak on půjde na běžky a já na snowboard a zajezdím si," plánovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články